Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Susi Grand Teton -kansallispuistossa, Wyomingissa. Kuva: Ronnie Howard, via earthjustice.org.

Susi Grand Teton -kansallispuistossa, Wyomingissa. Kuva: Ronnie Howard, via earthjustice.org.

Suhtautuminen suurpetoihin jakaa mielipiteitä kaikkialla missä luonnonvaraiset pedot ja ihmiset asuvat tai toimivat samoissa maisemissa. Susi (Canis lupus) on alkuperäisen luonnon jäsen laajoilla alueilla pohjoisella pallonpuoliskolla, mutta niin elinympäristöjen muutokset kuin metsästys ja suoranainen vaino ovat harventaneet petokantoja kaikkialla. Monissa maissa ja alueilla susi on lakien nojalla rauhoitettu, mutta paineet ainakin rajoitettuun metsästykseen ovat jatkuvan keskustelun aiheena. Yhdysvalloissa susi on ollut jo pitkään rauhoitettu – ja myös uhanalaisten lajien listalla, mutta osavaltiokohtaisesti on myönnetty kannanhoidollisia metsästyslupia. Uusimpana kiistana on Wyomingin osavaltion susien suojelustatuksen muutos, jota etenkin metsästyksen ja karjanhoidon etupiirit ovat vaatineet – ja myös alioikeuden päätöksellä suden suojelu aikanaan purettiin. Tästä päätöksestä luonto- ja ympäristöjärjestöt valittivat, ja ratkaisu siirtyi liittovaltion vetoomustuomioistuimeen.

Washington DC:n vetoomustuomioistuin päätti 3.3.2017 pitää voimassa Wyomingissa tehdyn alioikeuden päätöksen, jonka mukaan suden rauhoitus lakkautetaan suuressa osassa osavaltion aluetta. Vetoomustuomioistuin perusti päätöksensä Wyomingin osavaltion viralliseen lausuntoon, jonka mukaan susikannan säilymisestä huolehditaan rauhoituksen purkamisen jälkeenkin.

Susi oli Pohjois-Amerikassa aikoinaan hyvin laajalle levittäytynyt alkuperäisen luonnon jäsen, joka kuitenkin metsästettiin ja vainottiin lähes sukupuuton partaalle 48 osavaltioin alueilla. Kannan heikkenemisen jälkeen susi rauhoitettiin vuonna 1978, ja tämän jälkeen susikannat ovat moni paikoin alkaneet voimistua. Silti suden levinneisyys kattaa tätä nykyä vain noin 10 prosenttia lajin alkuperäisestä, luontaisesta esiintymisalueesta Yhdysvaltain maaperällä. Wyomingissa suden rauhoitus pysyy voimassa muun muassa kuuluisissa Yellowstonen ja Grand Teton -kansallispuistoissa, mutta valtaosa osavaltion alueesta on vetoomustuomioistuimen päätöksen jälkeen ”petovyöhykettä, jolla suden saa tappaa ilman erityistä lupa tai syytä” (The Washington Post, 3.3.2017; https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2017/03/03/wolves-could-soon-be-shot-on-sight-in-wyoming-an-appeals-court-rules/?utm_term=.10f5b6220695

Mainokset