Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Ruokkiminen lisää kohtalokkaiden törmäysten riskiä

Delfiiniuintia tarjotaan turisteille kymmenissä kohteissa eri puolilla maailmaa, ja valitettavasti merinisäkkäiden elintapoja ja vaatimuksia tuntemattomat vieraat voivat vahingoittaa eläimiä vakavastikin. Kuva: dolphindreamteam.com.

Delfiiniuintia tarjotaan turisteille kymmenissä kohteissa eri puolilla maailmaa, ja valitettavasti merinisäkkäiden elintapoja ja vaatimuksia tuntemattomat vieraat voivat vahingoittaa eläimiä vakavastikin. Kuva: dolphindreamteam.com.

Ekoturismin nimikkeen ala turisteille tarjottavat luontoelämykset on pääsääntöisesti räätälöity ihmisen tarpeiden mukaan. Mahdollisuutta uida yhdessä delfiinien kanssa markkinoidaan yleisesti ja yhteisuinti on nykyisin hyvin suosittu elämys- ja luontomatkailun muoto, jolla voi kuitenkin olla kohde-eläimelle kohtalokkaita seurauksia. Jos luonnossa elävät delfiinit totutetaan ihmisten seuraan ruokkimalla eläimiä, delfiinien käyttäytyminen saattaa muuttua pysyvästi – ja eläimelle itselleen haitallisesti.

Kirjallisuudessa on raportoitu kauan ihmisten seurassa olleiden delfiinien muuttuneen aggressiivisiksi. Aivan kuten esimerkiksi puistossa ruokitut linnut, delfiinitkin oppivat pian kerääjään ja myös aggressiivisesti vaatimaan ruokaa jokaiselta lähelle tulevalta ihmiseltä.  Pahimmillaan delfiinit ovat jopa tappaneet lähelleen tulleita ihmisiä.

Pahinta on, jos delfiinit totutetaan ihmisten seuraan – esimerkiksi uintikumppaniksi ja vedessä halailtaviksi – tarjoamalla eläimille ruokaa. Valitettavan usein ruokkiminen on johtaa tottumiseen, joka opettaa delfiinejä lähestymään kaikkia veneitä ja aluksia. Tämä puolestaan lisää suorien yhteentörmäyksien mahdollisuutta sekä delfiinien riskiä joutua potkurien ruhjomiksi.

Tutkijat seurasivat Floridan Sarasota Bay -lahden delfiinien ja ihmisten kontaktien yleisyyttä sekä tapaamista vaikutuksia merinisäkkäille. Australialaisen Murdoch University -yliopiston tutkijan Fredrik Christiansenin johdolla Royal Society Open Science -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli 45 vuoden aikasarjassa yhteensä 1 100 delfiiniä ja noin 32 000 ihmisen ja delfiinin kohtaamista. Vuosien saatossa delfiinien ja ihmisten kohtaamiset ovat yleistyneet – usein nimenomaan turismin mukanaan tuoman delfiiniuintivillityksen seurauksena. Ja kohtaamisten yleistyminen on johtanut delfiinien tottumiseen ihmiseen.

Yhteentörmäysten ja potkurikosketusten aiheuttamien suorien vammojen ja kuolemantapausten lisäksi ihmisten ja delfiinien lähentyneiden suhteiden on todettu vaarantavan delfiinejä myös epäsuorasti – ruoan ja taudinaiheuttajien välityksellä. Delfiinejä tutkineet meribiologit ja viranomaiset ovat raportoineet turistien tarjoavan aivan liian usein delfiineille ravintoa, joka ei merinisäkkäille sovellu (Royal Society Open Science, http://rsos.royalsocietypublishing.org/content/3/12/160560

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Turistit ovat tappaneet Bahamasaarten kuuluisia uivia possuja juottamalla näille alkoholia. Tiedebasaari 2.3.2017; https://tiedebasaari.com/2017/03/02

Mainokset