Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Connecticutin osavaltiossa kulutetaan vuosittain noin 950 miljoonaa kertakäyttöistä ostoskassia. Kuva: Topix.com.

Connecticutin osavaltiossa kulutetaan vuosittain noin 950 miljoonaa kertakäyttöistä ostoskassia. Kuva: Topix.com.

Kertakäyttöisten muovikassien valtava kulutus kautta maailman on sekä luonnonvarojen tuhlausta että ympäristön roskaantumista aiheuttava ongelma, jota monissa maissa ja kaupungeissa on pyritty rajoittamaan saattamalla kassit ja pussit maksullisiksi. Uusimpana toimijana tähän tähtää Yhdysvaltain itärannikon Connecticutin osavaltio, jossa poliittisesti valittu ympäristökomitea puoltaa viiden sentin veron perimistä kaikilta kertakäyttöisiltä muovi- ja paperikasseilta. Lisämaksun tuotto on tarkoitus ohjata luonnonsuojelua – etenkin valtionpuistojen ylläpitoa ja kehittämistä edistäviin kohteisiin.

Kertakäyttökassien verollisuutta kannattaa molempien valtapuolueiden – demokraattien ja republikaanien – edustajien enemmistö, mutta veron tuoton korvamerkitsemisestä ja tuotto-odotuksista on erimielisyyttä. Muovi- ja paperikassien verotuotoksi on laskettu 20 miljoonaa dollaria vuodessa.

Connecticutin osavaltiossa kulutetaan – jaetaan kuluttajille – vuosittain noin 950 miljoonaa kertakäyttöistä muovi ja/tai paperikassia. Verotuoton ohjaaminen suojelualueille hyväksytään yleisesti, mutta veron korvamerkityn tuoton pysyvyyttä on epäilty. Jos – ja kun – osavaltion budjetit kiristyvät ja rahantarve monilla sektoreilla kasvaa, luonnonsuojelulle kiintiöityjä varoja on aikaisemminkin otettu muihin tarkoituksiin. On myös arveltu, etteivät valtion puistot saa läheskään odotettua rahallista tukea, koska kuluttajien oletetaan vähentävän kertakäyttöisten kassien käyttöä pussien tullessa maksullisiksi.

Vaikka rahalliset tulotavoitteet saattavat jäädä toivottua pienemmiksi, ympäristönäkökohdat kuten luonnonvarojen säästö ja roskaantumisen väheneminen ovat varmasti hyödyllisiä saavutuksia (Hartfort Courant, 2.3.2017; http://www.courant.com/news/connecticut/hc-plastic-bag-action-20170301-story.html

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Los Angeles kieltää kertakäyttöiset muovikassit. Tiedebasaari 3.7.2013; https://tiedebasaari.com/2013/07/03

Kauppojen muovikassit maksullisiksi Kreikassa. Tiedebasaari 28.10.2016; https://tiedebasaari.com/2016/10/28

Muovikassien maksullisuus vähentänyt nopeasti merenrantojen roskaantumista Brittein saarilla. Tiedebasaari 27.11.2016; https://tiedebasaari.com/2016/11/27

 

 

Mainokset