Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Uivat possut ovat olleet Bahamalle kuuluvien Exhuma-saarten vetonauloja jo 30 vuoden ajan. Kuva: Tripadviror.com.

Uivat possut ovat olleet Bahamalle kuuluvien Exhuma-saarten vetonauloja jo 30 vuoden ajan. Kuva: Tripadviror.com.

Luontomatkailun kummallisimpia elämyksiä lienee Atlantin valtamerellä, Floridan ja Kuuban välillä sijaitseviin  Bahamasaariin kuuluvilla Exhumas-saarilla elävien uivien sikojen katselu ja eläinten kanssa uiminen. Yhteisuinti ja liian läheinen seurustelu voivat kuitenkin koitua turismin vetonauloille kohtalokkaaksi. Jo pitkään ryhmämatkojen ja elämysretkien järjestäjiä on varoiteltu delfiinien kanssa järjestettävien, hyvin suosituiksi kymmenissä kohteissa muodostuneiden uintien vaaroista, jos merinisäkkäät tottuvat ihmiseen liiaksi. Bahaman uiville possuille turismi on näyttänyt uudenlaisen varjopuolen ‒ ”liian kostean juhlimisen”.

Uivat possut ovat olleet suosittuja nähtävyyksiä Big Major Cayn saarella jo reilun 30 vuoden ajan, mutta viime aikoina turismista on koitunut ongelmia. Hälytyskellot soivat lopulta, kun seitsemän possua kuoli ilman näkyvää syytä. Eläinlääkärin tarkastuksessa sioista ei todettu mitään sairautta tai muuta lääketieteellistä kuolinsyytä, vaan possujen todettiin ”saaneen vääränlaista ravintoa”. Ilmeiseksi kuolinsyyksi on osoittautunut alkoholi, jota turistit ovat uiville possuille juottaneet.

Yhteisuinti ja liian läheinen seurustelu turistien ja eläinten välillä voi koitua eläinosapuolelle kohtalokkaaksi. Kuva: Caribbeanandco.com.

Yhteisuinti ja liian läheinen seurustelu turistien ja eläinten välillä voi koitua eläinosapuolelle kohtalokkaaksi. Kuva: Caribbeanandco.com.

Bahaman saarivaltion maatalous- ja meriasioista vastaava ministeri Wayde Nixon totesi turistien käytöksen riistäytyneen hallitsemattomaksi, kun kuka tahansa voi tulla ja mennä ja käyttäytyä eläinten kanssa miten tahansa. Turistit tuovat erilaisia eväitä ja juottavat possuille olutta ja rommia, ja monet ratsastavatkin uivien sikojen selässä.

Erikoisen sikapopulaation suojelemiseksi tarvitaan rajoituksia, ja ministeri Nixonin mukaan uivien possujen asuinalue on ilmeisesti aidattava ja turistien pääsyä eläinten lähelle on rajoitettava (Travel Mole, 1.3.2017; http://www.travelmole.com/news_feature.php?news_id=2026141&c=setreg&region=2

Mainokset