Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Norsunluun tuonnin ja käsittelyn täyskielto vuoden 2017 loppuun mennessä

Norsunluun salakuljettajilta takavarikoidun norsunluun määrä oli vuonna 2016 jopa 80 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Jättivaltio on luvannut lopettaa norsunluun tuonnin täydellisesti. Jo vuonna 2014 kiinalaiset tuhosivat yli 6 tonnia salakuljettajilta takavarikoitua norsunluuta. Kuva: Li Xin, Xinhua.

Salakuljettajilta takavarikoidun norsunluun määrä oli vuonna 2016 jopa 80 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Jättivaltio on luvannut lopettaa norsunluun tuonnin täydellisesti. Jo vuonna 2014 kiinalaiset tuhosivat yli 6 tonnia salakuljettajilta takavarikoitua norsunluuta. Kuva: Li Xin, Xinhua.

Uhanalaisten eläinten ja eläintuotteiden laittoman kaupan keskuksena surullisen kuuluisaksi jo vuosien ajan tullut Kiina on kiristänyt luonnonsuojelupolitiikkaansa, mikä näkyy tullin ja poliisin tekemissä takavarikoissa. Vuoden 2016 aikana Kiinan viranomaisten takavarikoiman norsunluun määrä oli vain viidesosa vuotta aikaisemmin tarkastuksiin jääneestä ennätysmäärästä, kertoi Kiinan metsähallinnon varajohtaja Liu Dongseng luonnonsuojeluaiheisen kampanjan avajaistilaisuudessa 27.2.2017. Paljastuneiden rikosten tai salakuljettajilta takavarikoidun norsunluun määriä Liu ei kertonut.

Kiina ilmoitti vuonna 2016 lopettavansa kaiken norsunluun tuonnin ja norsunluun kaupallisen jalostuksen vuoden 2017 kuluessa.

Uhanalaislajien ja -tuotteiden maahantuonnin kielto on vain osa Kiinan tehostunutta luonnonsuojelupolitiikkaa, jossa rauhoitetuille lajeille perustetaan suojelualueita ja uhanalaisten lajien elinolosuhteita turvataan muun muassa maankäytön valvonnalla. Ilahduttavia uutisia on jo saatu niin Kiinan kuin koko maailman luonnonsuojelun symboliksi nostetun jättiläispandan (Ailuropoda melanoleuca) ja useiden muiden harvinaisten lajien kantojen voimistumisesta. Vuoden 2017 alussa voimaan astunut uusi luonnonsuojelulaki määrää merkittävästi aikaisempaa ankarampia rangaistuksia rauhoitettujen eliölajien tuhoamisesta tai muista väärinkäytöksistä (China.org.cn, 27.2.2017;  http://www.china.org.cn/china/2017-02/27/content_40365384.htm

Mainokset