Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Afganistanista saapunut pakolaistyttö saa rokotteen Lääkärit ilman rajoja -järjestön vapaaehtoistyöntekijöiltä.Kuva: Rocco Rorandelli, Terra Project.

Afganistanista saapunut pakolaistyttö saa rokotteen Lääkärit ilman rajoja -järjestön vapaaehtoistyöntekijöiltä.Kuva: Rocco Rorandelli, Terra Project.

Vuosia jatkuneen pakolaisvirran myötä Kreikkaan saapuneista tulijoista suuri osa on lapsia, joilla ei ole lähtömaissaan ollut asianmukaista ja riittävää terveydenhuoltoa. Valtaosa pakolaislapsista saapuu Eurooppaan vailla kunnollista rokotesuojaa, mikä tietysti lisää paitsi maahantulijoiden myös kantaväestön sairastumisriskiä. Tärkeimpiä maahantulijoiden auttamiskeinoja onkin mahdollisimman kattavan rokotesuojan tarjoaminen pakolaisille, etenkin lapsille. Kreikassa on tätä nykyä noin 62 500 pakolaista, joista noin puolet lapsia. Maan terveysministeriön organisoima maahanmuuttajalasten rokotusohjelma käynnistettiin maaliskuussa 2016.

Vajaan vuoden kuluessa yli 30 000 pakolaislasta on saanut rokotesuojan kymmentä tartuntatautia vastaan, ja Kreikan hallitus lupaa ohjelman jatkuvan.

Terveysministeriön mukaan ensimmäisen rokoteannosten saamisen jälkeen pakolaislasten (kaikki lasten ikäluokat mukaan lukien) rokotesuoja on tuhkarokkoa‒sikotautia‒vihurirokkoa vastaan 83 prosenttia sekä kurkkumätää‒jäykkäkouristusta‒hinkuyskää‒poliota vastaan 82 prosenttia (ANSA Med, 22.2.2017; http://www.ansamed.info/ansamed/en/news/sections/generalnews/2017/02/22/over-30000-refugee-children-vaccinated-in-greek-program_7de3e17c-cf54-4e96-b6a2-066c330493ed.html

Mainokset