Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

1990-luvun lopulla Italiaan palautettu karhu menestyy eteläisten Alppien maisemissa erinomaisesti, ja nallet näyttävät sopeutuvan myös ilmastonmuutoksen mukanaan tuomaan uudenlaiseen vuosirytmiin. Kuva: R. Iezzi, via italia.it.

1990-luvun lopulla Italiaan palautetut karhut menestyvät eteläisten Alppien maisemissa erinomaisesti, ja nallet näyttävät sopeutuvan myös ilmastonmuutoksen mukanaan tuomaan uudenlaiseen vuosirytmiin. Kuva: R. Iezzi, via italia.it.

Karhun (Ursus arctos) talviunen pituus on yleisesti hyväksytyn ”oppikirjatotuuden” mukaan noin puoli vuotta. Tosin keväiden aikaistuminen ja joskus keskitalven leutojen säiden aiheuttama lumen sulaminen voivat herättää nallet kesken unien. Ilmastonmuutoksen myötä pysyvästi lyhentyneet pakkas- ja lumikaudet vaikuttavat myös karhujen vuosirytmiin. Talviunten lyhenemisestä näyttää tulleen pysyvä ilmiö. Italiassa radiolähettimellä seurattu 190-kiloinen uroskarhu nousi talvipesästään helmikuussa 2017 vain 48 vuorokauden lepoajan jälkeen.

Francesco-nimellä tunnettava 9-vuotias uroskarhu nousi talvipesästään, kun pesäpaikan ilman lämpötila nousi 17 asteeseen (17 oC), minkä seurauksena lumi suli ja sulamisvedet ajoivat nallen uniltaan ulkosalle. Karhuherran talviunille vetäytyminenkin poikkesi tavanomaisesta, kun joulukuu 2016 oli poikkeuksellisen lämmin ja vuorilla riitti ravintoa. Francesco vetäytyi talviunilleen 13.12.2016. Tammikuu 2017 oli Dolomiiteilla, Italian Alpeilla jopa keskimääräistä kylmempi, ja karhun lepo oli tuolloin normaalia. Mutta keväiset säät alkoivat jo helmikuussa.

Vuoristossa asuvan ja talvehtivan karhun mahdollisuudet löytää riittävästi sopivaa ruokaa korkeilta (1 500 metrin korkeudella merenpinnasta) rinteiltä ovat keskitalvella niukat, joten karhu luultavasti suunnistaa alemmas laaksoon asutuksen – ja karjatalouden tuotantoeläinten – läheisyyteen.

Karhu kuuluu Italian luontaiseen eläimistöön, mutta vuosikymmeniä sitten laji ajettiin paikallisen sukupuuton partaalle metsästyksen ja vainon seurauksena. Petokantaa alettiin vahvistaa 1990-luvun lopulla kotiuttamalla 10 Sloveniasta tuotua karhua Italian vuoristomaisemiin. Tulokkaat ovat menestyneet hyvin, ja tätä nykyä Italian karhukannan vahvuudeksi arvioidaan noin 50 yksilöä (The Telegraph, 21.2.2017; http://www.telegraph.co.uk/news/2017/02/21/bears-italy-emerge-hibernation-earlier-usual-mountains-hit-warm/

Ei karhun jalkeillaolo helmikuussa silti mikään suuri uutinen ole. Myös Ähtärin eläinpuiston kolme karhua olivat jalkeilla helmikuun puolivälissä, Etelä-Suomen koululaisten hiihtolomaviikolla.