Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Naula (ei kilo), tuoppi (ei litra), jaardi (ei metri)

Brittikaupan vihannestiskin hintalappu: Tomaatit 99 penceä/naula eli 2.18 puntaa/kilo. Kuva: wikimedia. org.

Brittikaupan vihannestiskin hintalappu: Tomaatit 99 penceä/naula eli 2.18 puntaa/kilo. Kuva: wikimedia. org.

Britannian ero Euroopan unionista koetaan saarivaltakunnassa irtautumiseksi ulkopuolisesta pakkovallasta, jonka säännöt ovat kelvottomia ikiaikaisiin perinteisiin tapoihin ja normeihin verrattuina. Mittayksiköt ovat yksi alue, jolla britit ovat olleet hyvin haluttomia sopeutumaan muun (tai ainakin valtaosan) maailman käytäntöihin. Jaardit ja mailit ovat yhä esimerkiksi tienviitoissa ja kartoissa – tosin yhdessä metrien ja kilometrien kanssa. Ja vaati vuosia, ennen kuin kaupoissa esimerkiksi hedelmien hinnat alettiin ilmoittaa kiloa (eikä naulaa eli paunaa (= 454 grammaa; engl. pound) kohti laskettuina. Tosin kahden yksikön järjestelmä on edelleen sallittu, mutta imperiaaliset yksiköt (British Imperial System) eivät saa olla hallitsevasti näyttävämmin esillä kuin kymmenjärjestelmän mukaiset, SI-järjestelmän kansainväliset yksiköt. Tilavuusmitoissa tuoppi (=0.57 litraa; engl. pint) on itseoikeutettu yksikkö pubien hanaoluessa, mutta myös maitoa voidaan myydä tuoppimitoissa. Paluu vanhaan saattaa kuitenkin olla edessä. Britannian ympäristöministeri Andrea Leadsom kertoi helmikuun 2017 puolivälissä brittiläisen ruoan juhla- ja palkitsemistilaisuudessa, että brexitin (EU-eron) jälkeen briteillä olisi oikeus ja mahdollisuus palata vanhojen imperiaalisten yksikköjen käyttöön.

Paluu vanhaan olisi varmasti monille briteille mieluinen, ja virallistakin kantaa edustavan British Weights and Measures Association –etujärjestön edustaja Warwick Cairns iloitsi ministerin sanoista todeten mittayksiköistä päättämisen olevan tärkeä osoitus vapaudesta. ”Satoja vuosia britit ovat saaneet vapaasti käyttää imperiaalisia ja/tai kansainvälisiä yksikköjä miten ovat halunneet, eikä vapaasta valinnasta ole ollut kenellekään haittaa”.

Tammikuusta 2000 lähtien brittien on ollut pakko merkitä yksiköt metrijärjestelmän mukaisina, ja määräysten noudattamista valvottiin tarkasti. Vanhoista yksiköistä kiinni pitäneitä jopa tuomittiin, minkä seurauksena Britanniassa on monien mielestä ”metrijärjestelmän marttyyreita”. Brexit tuonee armahduksen näille konnille (Breitbart.com, 19.2.2017; http://www.breitbart.com/london/2017/02/19/british-firms-may-allowed-ditch-metric-measurements-brexit/

Mainokset