Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Vapaaseen käyttöön 375 000 kuvaa jättikokoelmasta

Metropolitan Museum of Art on yksi New Yorkin suosituimmista matkailukohteista. Kuva: tripadvisor.com.

Metropolitan Museum of Art on yksi New Yorkin suosituimmista matkailukohteista. Kuva: tripadvisor.com.

Maailman kuuluisimpiin taidelaitoksiin lukeutuva New Yorkin Metropolitan Museum of Art vapauttaa leijonanosan kokoelmastaan julkiseen – niin harrastus-, opetus- kuin kaupalliseenkin – käyttöön internetin kautta. Verkkoon saadaan ensi vaiheessa 375 000 kuva kaikkiaan 200 000 teoksesta. Kuvat ovat laadukkaalla nykytekniikalla toteutettuja, 4000 pikselin korkearesoluutiokuvia.

Kokoelmien digitoinnin ja vapaan julkaisun periaattein toteutetun internetlevityksen ansiosta New Yorkin Metropolitan -taidemuseon arvoteoksia pääsee ihailemaan myös matkustamatta museoon. Kuva: tourist-destination.

Kokoelmien digitoinnin ja vapaan julkaisun periaattein toteutetun internetlevityksen ansiosta New Yorkin Metropolitan -taidemuseon arvoteoksia pääsee ihailemaan myös matkustamatta museoon. Kuva: tourist-destination.

Taideteoksiin tutustuminen ja kuvien käyttö on tehty helpoksi, sillä Metropolitan-museon omien sivujen lisäksi teoskuviin pääsee käsiksi yleisimpien vapaasti käytettävien (Open Access) lähteiden kuten Creative Commons, Wikimedia, PinterestArtsor ja  Art Resource kautta. Kuvien vapaata katselua sekä käyttöä määrittävät tarkat kansainväliset säännöt, ja Metropolitan-museon kokoelma on mahdollisimman laajalti eri tarkoituksiin käytettävissä. Kaikki museon omistamat julkiset teoskuvat ovat Creative Commons Zero (CC0) -määritelmän mukaan käytettävissä. Nyt julkisten käyttöön saatettujen teosten lisäksi Metropolitan Museum of Art -museolla on noin miljoona muuta teosta, joita digitoidaan ja vapautetaan julkisuuteen myöhemmin (ArtnetNews, 7.2.2017; https://news.artnet.com/art-world/metropolitan-goes-open-access-850145

Mainokset