Avainsanat

, , , , , , ,

Jos muualta tulleet olisivat yhden päivän poissa töistä, Britannian bruttokansantuote laskisi 4 %

Nottinghamshiressa toimivan elintarviketehtaan työvoimasta yli puolella on maahanmuuttajatausta. Kuva: Andrew Testa, Panos Pictures.

Nottinghamshiressa toimivan elintarviketehtaan työvoimasta yli puolella on maahanmuuttajatausta. Kuva: Andrew Testa, Panos Pictures.

Maahanmuuttokriittisyys on voimissaan kautta Euroopan, mutta muualta tulleen työvoiman merkitystä ei tunnuta ymmärrettävän. Britanniassa on EU-eroon johtaneen kansanäänestyksen jälkeen kiivailtu muiden kuin syntyperäisten brittien oikeuksista ja velvollisuuksista. Kiivaimmat nationalistit estäisivät maahanmuuton kokonaan, mutta tällaiseen syrjimiseen briteillä – tai juuri millään muullakaan unionivaltiolla – ei olisi varaa. 20.2.2017 julkistetun selvityksen mukaan taustoiltaan muualta tulleen työvoiman osuus Yhdistyneen kuningaskunnan bruttokansantuotteesta on 11.9 prosenttia.

Maahanmuuttajien osuus saarivaltakunnan taloudesta on niin suuri, etteivät britit tulisi toimeen ilman muualta saapunutta työvoimaa. New Economics Foundation -ajatuspajan tutkimuksen mukaan monet jokapäiväisen elämän keskeiset toiminnot lamaantuisivat täysin, jos maahanmuuttajataustaisten työpanosta esimerkiksi terveydenhuollon, kuljetus- ja palvelualojen, teollisuuden ja rakennussektorin tai siivousaloilla ei olisi. Selvityksen mukaan Britannian talous kärsisi 328 miljoonan punnan eli yli 380 miljoonan euron menetykset, jos kaikki kuningaskunnassa tätä nykyä töissä olevat maahanmuuttajat olisivat poissa töistä yhden vuorokauden ajan. Tällainen vierastyövoiman yhden työpäivän poissaolo laskisi Britannian bruttokansantuotetta neljällä prosentilla.

Maahanmuuttajien osuus Britannian siivous- ja kodinhoitotöistä on 31 prosenttia, elintarviketeollisuuden ja hoiva-alan töistä 30 prosenttia, ja terveydenhoidon ammattilaisista 26 prosentilla on maahanmuuttajatausta (Politico, 20.2.2017; http://www.politico.eu/article/high-cost-for-uk-if-migrants-stopped-work-for-1-day-brexit/

Mainokset