Avainsanat

, , , , , , , , ,

Köyhyys luvataan poistaa vuoteen 2020 mennessä

Sichuanin maakunnan syrjäisillä maaseuduilla asuvat ihmiset kuuluvat Kiinan köyhyydenpoisto-ohjelmassa kotiseuduiltaan muualle siirrettävään väestöön. Kuva: Xinhua.

Sichuanin maakunnan syrjäisillä maaseuduilla asuvat ihmiset kuuluvat Kiinan köyhyydenpoisto-ohjelmassa kotiseuduiltaan muualle siirrettävään väestöön. Kuva: Xinhua.

Kiinan poliittisen johdon pitkäaikaissuunnitelmien mukaan köyhyys poistetaan jättivaltiosta vuoteen 2020 mennessä Tällainen lupaus edellyttää radikaaleja – ja missä tahansa muualla mahdottomia – toimenpiteitä. Väestölle kouriintuntuvin toimenpide on siirtää miljoonia ihmisiä maan köyhimmiltä ja vähiten kehittyneiltä syrjäseuduilta taloudellisesti kehittyneemmille ja kasvaville alueille. Vuoden 2017 tavoitteeksi on asetettu 3.4 miljoonan ihmisen siirtäminen pois nykyisiltä kotiseuduiltaan ja asuttaminen kehityskelpoisemmille seuduille.

Kiinan taloudellisesta kehityksestä vastaava Kansallinen kehityksen ja uudistuksen komissio on ilmoittanut väestönsiirtojen tavoitteet valtion hallituksen päätösten ja ohjeistuksen perusteella. Vuonna 2016 siirrettiin köyhimmiltä seuduilta uusille ja paremmat mahdollisuudet lupaaviin oloihin kaikkiaan 2.49 miljoonaa kansalaista.  Tähän mennessä tällaisia köyhyyden poisto-ohjelmaan sisältyviä mittavia väestön siirtoja on toteutettu kaikkiaan 22 maakunnassa. Väestönsiirtoihin liittyy uusien asuntojen, asuinalueiden infrastruktuurin sekä terveys- ja sosiaalisektorin palvelujen turvaaminen köyhiltä seuduilta uusiin oloihin siirretylle väestölle. Väestönsiirtoihin sanotaan liittyvän myös kohdealueiden teollisuuden ja muiden työpaikkojen luominen ja turvaaminen tulijoillekin.

Tavoite köyhyyden täydelliseen poistamiseen vuoteen 2020 mennessä kuulostaa todella haastavalta. Vuoden 2016 lopulla Kiinassa oli virallisen tilastoinnin mukaan 45 miljoonaa köyhyysrajan alapuolella elävää kansalaista.  Suuri osa näistä köyhistä on asunut – ja yhä asuu – seuduilla, joilla ei ole esimerkiksi teitä tai vesi- ja energiahuoltoa (  China.org.cn, 13.2.2017; http://www.china.org.cn/china/2017-02/13/content_40273640.htm

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Köyhyys vähenee nopeasti Kiinassa. Tiedebasaari 12.2.2014; https://tiedebasaari.com/2014/02/12

Kiina nostaa köyhyysrajaa kansainvälisesti noudatetulle tasolle. Tiedebasaari 13.1.2012; https://tiedebasaari.com/2012/01/13

Kiina nostaa köyhyysrajaa vauraimmissa maakunnissaan. Tiedebasaari 29.9.2012; https://tiedebasaari.com/2012/09/29

Mainokset