Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lehtoluste-lajin heinän ja vehnän tähkät. Kuvat: wikimedia.com.

Lehtoluste-lajin heinän ja vehnän tähkät. Kuvat: wikimedia.com.

Vuosien pilottikokeiden ja pitkän kiistelyn jälkeen englantilainen tutkimuslaitos on saanut luvan aloittaa geenimuunnellun vehnän viljelykokeet luonnonoloissa. Kyseessä on Harpendenissa, Herefordshiressä toimivan Rothamsted Research -tutkimuslaitoksen koe, jossa vehnään (Triticum aestivum) on lisätty geeni luonnonvaraisena kasvavasta Brachypodium distachyon -heinälajista. Brachypodium on 18-lajinen, suomeksi lehtoluste -niminen heinäkasvisuku, jonka edustajista kaksi lajia kasvaa Suomen luonnossa.

Suljetuissa kasvihuonekokeissa tämän GMO-vehnän fotosynteesi (yhteyttäminen) on osoittautunut tavanomaista vehnää tehokkaammaksi, ja seuraavassa vaiheessa tutkijat saavat luvan testata uuden lajikkeen kasvua ja tuotantoa normaaleissa, laajamittaisissa viljelyolosuhteissa (Nature, 8.2.2017).

Mainokset