Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Luciano Baietti ja 15 todistusta yliopistotutkinnoista, kehystettyinä 1800-luvulla eläneen kirjailijan Louis-Francis Bertinin – opiskelijan tärkeän innoittajan – muotokuvan ympärille. Kuva: Alberto Pizzoli, AFP via The National.

Luciano Baietti ja 15 todistusta yliopistotutkinnoista, kehystettyinä 1800-luvulla eläneen kirjailijan Louis-Francis Bertinin – opiskelijan tärkeän innoittajan – muotokuvan ympärille. Kuva: Alberto Pizzoli, AFP via The National.

Oppia ikä kaikki -sanontaa voisi tuskin käyttää osuvammin kehenkään muuhun kuin italialaiseen, 70-vuotiaaseen Luciano Baiettiin. Mies on entinen opettaja, joka on ollut koko ikänsä kiinnostunut kirjoista. Kirjojen lukeminen johti varsin varttuneella iällä aloitettuun päämäärätietoiseen opiskeluun – ja todella menestyksekkääseen opiskeluun. Signore Luciano on päässyt Guinnessin Ennätysten kirjaan maailman oppineimpana – eniten tutkintoja suorittaneena ihmisenä.

Luciano Baietti elää  vaimonsa kanssa Italian pääkaupungin Rooman lähistöllä sijaitsevassa Velletrin kaupungissa – hoidellen niin kodissaan kuin puutarhassaankin hyvin menestyviä kasveja. Mutta päivärutiininen ja askareiden ohella miehen vuorokausirytmiin kuuluu joka aamu herääminen kello 03, jolloin hän aloittaa lukemisen. Eikä mitä tahansa lukemista, sillä herra Baiettilla on suoritettuna – toistaiseksi – 15 yliopistollista tutkintoa.

Kandidaatin ja maisterin tason tutkinnot ovat eri aineista ja aineryhmistä ja monesta eri italialaisesta yliopistosta. Baietti pääsi the Guinness Book of Recordsin sivuille eniten tutkintoja suorittaneena ihmisenä jo vuonna 2002, jolloin miehellä oli suoritettuna kahdeksan yliopistotutkintoa. Mutta tuloksellinen opiskelu on sittemmin jatkunut, ja jatkuu vast’edeskin.

Viimeisimmän todistuksen yliopistotutkinnosta Baietti sai helmikuussa 2017. Tämä oli Napolin yliopiston avoimen korkeakoulun matkailuteemainen kandidaatin tutkinto.  Ensimmäisen ylipistotutkintonsa opettaja-Baietti – ollessaan normaalissa päivätyössä ja osallistuen lisäksi säännöllisesti Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaan – suoritti vuonna 1972. Tämän tutkinnon pääaineena oli liikuntakasvatus.

Useimmat tutkintonsa Luciano Baietti on suorittanut Roomassa toimivassa, maailman kuuluisimpiin ja vanhimpiin korkeakouluihin lukeutuvassa La Sapienza -yliopistossa. Erikoisin ja ehkä vaativin opintosuoritus on Torinossa suoritettu sotastrategian tutkinto, josta miehellä on todistuksen ohella muistona univormu, jollaiseen kirjallisiin kokeisiin osallistujien oli pukeuduttava.  Ennätysopiskelijan yliopistollisten tutkintojen pääaineina ovat olleet muun muassa liikuntatiede, sosiologia, kirjallisuus, laki/oikeustiede, poliittinen tiede, filosofia, ja kriminologia.

Vaativimpana tutkintonaan ennätysopiskelija pitää Torinon yliopiston ja Italian puolustusministeriön yhteisesti organisoimaa  sotastrategian tutkintoa. Pisimmälle akateemisella tiellä Luciano Baietti on edennyt kriminologiassa, jossa hän on suorittanut maisterin tutkinnon. Tutkinnon kruunaava tutkielma perustui vankien haastatteluihin.

Helmikuussa 2017 suoritettu matkailualan tutkinto ei taida jää signore Baiettin viimeiseksi sanaksi akateemisella opintiellä. Aamuöiset lukusessiot elintarviketieteen tutkinnon opintoja  varten on jo aloitettu (The National, via AFP, 14.2.2017; http://www.thenational.ae/world/europe/italian-70-with-a-love-of-learning-holds-world-record-with-15-university-degrees

Mainokset