Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Etelä-Kiinan mereltä takavarikoitu krokotiilinnahkojen erä oli matkalla Vietnamista Kiinaan. Kuva: Wang Lidan, China News Service.

Etelä-Kiinan mereltä takavarikoitu krokotiilinnahkojen erä oli matkalla Vietnamista Kiinaan. Kuva: Wang Lidan, China News Service.

Uhanalaisten eläinten ja näistä valmistettujen tuotteiden salakauppa kuuluu suurimpiin kansainvälisen rikollisuuden muotoihin, ja tällä synkällä rintamalla Kiina on joutunut usein uutisotsikoihin. Kiina ei ole suinkaan yksin näissä rikoksissa, mutta jättivaltion markkinoiden koon takia myös takavarikot ja seuraamukset ovat keskimääräistä suurempia. Näin kävi myös 7.2.2017 aamuyöllä kello 03, kun kiinalaiset rajavartijat pysäyttivät Etelä-Kiinassa, Vietnamiin rajoittuvalla Guangxin autonomisella alueella Etelä-Kiinan merellä kohtaamansa veneen.

Aluksessa oli suurikokoisia muovilaatikoita, joiden sisällöksi paljastui harvinaisen suuri kertaerä – 1 609 kappaletta – uhanalaisten, rauhoitettujen krokotiilien nahkoja. Lisäksi salakuljetusveneestä takavarikoitiin yli 500 kiloa krokotiilin lihaa.

Krokotiilit ovat YK:n alaisen ja lähes kaikkien valtioiden vahvistaman uhanalaisten eläinten ja kasvien kansainvälisen kaupan kieltävän CITES-sopimuksen (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) mukaan kiellettyä kauppatavaraa. Pidätetty veneen omistaja sanoi lastin omistajan palkanneen hänet kuljettamaan nahat Vietnamista Kiinan mantereelle. Harvinaisuutensa takia krokotiilin nahkojen kysyntä on viime vuosina kasvanut ja niiden hinnat ovat nousseet. Krokotiilinnahasta valmistetut laukut ja kengät kuuluvat muotimaailman kalleimpiin ylellisyystavaroihin (China.org.cn, 10.2.2017; http://www.china.org.cn/china/2017-02/10/content_40261541.htm

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kiinan rajalla 148 suden nahan takavarikko. Tiedebasaari 11.2.2016; https://tiedebasaari.com/2016/02/11

 

Mainokset