Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Ei uusia säteilyvuotoja reaktorirakennuksen ulkopuolelle

Robotin välittämät kuvat Fukushiman tuhoutuneen reaktorirakennuksen sisältä ovat lohduttomia. Kuva vuodelta 2015. Kuva: AFP.

Robotin välittämät kuvat Fukushiman tuhoutuneen reaktorirakennuksen sisältä ovat lohduttomia. Kuva vuodelta 2015. Kuva: AFP.

Maaliskuussa 2011 maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin vaurioittamia ydinvoiman rakennuksia tutkitaan intensiivisesti, ja vuoden 2017 alussa ilmaantunut ennätyskorkea radioaktiivisuus on lisännyt tarvetta selvittää ongelman laajuus ja mahdollisuudet kolmen tuhoutuneen reaktorirakennuksen purkamiseen ja puhdistamiseen. Tarkastuksia tehdään robottien avulla, mutta nämä tekniset laitteetkaan evät kestä reatorirakennuksissa vallitsevia säteilyoloja. 9.2.2017 Fukushima 2 -voimalayksikön raunioihin lähetettiin kauko-ohjattava robotti selvittämään voimakkaimmin säteilevien kohteiden sijaintia ja tilaa. Tehtävä jäi kuitenkin kesken, sillä jo kahden tunnin kuluttua robotin kamerat pimenivät voimakkaan säteilyaltistuksen takia.

Robotti ohjattiin heti pois rakennuksesta, jotta koko laite ei tuhoutuisi. Kameran välittämien tietojen perusteella arvioitiin, että säteilyn taso rakennuksen sisällä oli 650 sievertiä tunnissa (Sv/h). Tällainen säteilytaso tappaa ihmisen muutamassa sekunnissa. Vaikeuksia oli osattu odottaa ja pelätä, sillä robotit on rakennettu kestämään 1000 sievertin kokonaisaltistus.

Ongelmista huolimatta robotin parituntisen urakan aikana saatiin uutta ja rohkaisevaa tietoa siitä, missä voimakkaimmin säteilevä kohde on, ja missä kunnossa reaktorirakennuksen sisäosat ovat. Kuvissa näkyi sulanutta rakennusmateriaalia ja ilmeisesti myös sulanutta ydinpolttoainetta. Tarkempia tutkimuksia varten rakennukseen lähetetään toinen robotti, kunhan reitti vakavimpien vaurioiden alueelle saadaan selvitetyksi.

Hyvä uutinen robotin osittaisesta tuhoutumisesta huolimatta saatiin, sillä Fukushima Daichii -ydinvoimalan omistajan TEPCOn (Tokyo Electric Power Company) edustajan mukaan radioaktiivisuutta ei ole uusimpien muutosten aikana pääsyyt karkaamaan reaktorirakennuksen ulkopuolelle, joten voimala-alueen ympäristölle ei aiheudu entisten lisäksi uusia säteilyongelmia (AP, via  Popular Mechanics, 9.2.2017; ; http://www.popularmechanics.com/science/energy/a25155/cleaner-robot-pulled-from-fukushima-reactor-due-to-radiation/

Mainokset