Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Kansainvälisesti tunnettu eläinten ja ihmisten oikeuksia ja tasa-arvoa kuvaava symboli noudattaa myös islamin periaatteita ja vaatimuksia. Kuva: spreadshirtsmedia.com.

Kansainvälisesti tunnettu eläinten ja ihmisten oikeuksia ja tasa-arvoa kuvaava symboli noudattaa myös islamin periaatteita ja vaatimuksia. Kuva: spreadshirtsmedia.com.

Turkin tasavallan lakien mukaan maallinen valta ja uskonnot ovat täysin erillisiä ja riippumattomia, mutta arkipäivän käytännössä ja hallinnossa nämä ovat hyvinkin läheisesti kytkeytyneitä. Turkin ehdoton valtauskonto on islam, ja uskonnolliset – usein tarkasti rajatut ja määritellyt – ohjeet ja määräykset ohjaavat muslimikansalaisten elämää. Elämän kunnioittaminen on islamin pääperiaatteita, ja elämän kunnioittaminen koskee ainakin periaatteessa kaikkea elämää. Eläinten hyvinvointi ja eläinten oikeudet ovatkin hengellistä elämää ohjaavan Turkin uskontoviraston (Diyanet; englanniksi Religious Affairs Directorate) mukaan erottamattomia ja tasa-arvoisia ihmisten oikeuksien kanssa.

Diyanetin 7.2.2017 julkistaman lausunnon mukaan jokainen eläin on Jumalan kallisarvoinen luomus, joka on luotettu ihmisen hoiviin. Diayanetin mukaan eläimiin kohdistuva väkivalta on loukkaus ja hyökkäys islamin moraalia vastaan.

Lausunnon mukaan eläinten oikeuksilla on syvä henkinen merkitys. Eläinten olemassaolo sekä ominaisuudet ovat Diyanetin mukaan todiste Jumalan olemassaolosta. Profeetta Muhammedin sanoja lainaten Diyanet toteaa eläimiin kohdistuvan väkivallan tai kaltoin kohtelun olevan vastoin islamin uskon moraalia. Yhtäkään eläintä ei ole luotu tyydyttämän ihmisen tarpeita ravinnon, vaateiden, suojan tai turvallisuuden tarpeissa, eikä yksikään eläin ole ihmisen omaisuutta. Jumala on luottanut eläimet ihmisen huostaan, ja Jumala omistaa kaiken elollisen, Diyanet julistaa (Hürriyet DailyNews, 7.2.2017: www.hurriyetdailynews.com/Default.aspx?pageID=238&nID=109439&NewsCatlD=341

Mainokset