Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Tutkija Yuan Longpingin johdolla kehitetyt kiinalaiset riisilajikkeet ovat nostanet maailman tärkeimmän viljan satotasot ennätystasolle. Kuva: People's Daily Online.

Tutkija Yuan Longpingin johdolla kehitetyt kiinalaiset riisilajikkeet ovat nostaneet maailman tärkeimmän viljan satotasot ennätystasolle. Kuva: People’s Daily Online.

Maailman väkirikkain valtio Kiina on ravinnontuotannossaan suuresti riippuvainen riisistä, ja siksi viljan viljely- ja tuotantoteknologiaan on panostettu runsaasti niin aineellisia kuin henkisiä voimavaroja. Vuonna 2015 tutkija Yuan Longpingin johdolla käynnistetty moderni riisin jalostustyö on jo aikaisemminkin saavuttanut tuotantoennätyksiä, ja joulukuussa 2016 kiinalainen ”superriisi” ylitti omat aikaisemmat satotasonsa valtakunnan eteläosan Guangdongin maakunnassa. Määrätietoinen riisin jalostus Kiinassa aloitettiin jo 1960-luvulla.

Uuden lajikkeen avulla saadaan ennätyssuuria vuosisatoja kahdella istutuskierolla, kun vastaaviin tuloksiin tarvittiin aikaisemmin kolme viljelykierrosta. Yuanin projektin uusin huipputulos on 1’537.78 kiloa mu-pinta-alayksikköä kohti. Mu on Kiinassa maatalousmailla käytettävä pinta-alayksikkö, joka vastaa meikäläisittäin 0.067 hehtaaria, eli yksi hehtaari on 15 mu. Vuoden 2016 lopulla koealoilla saavutettu satotulos vastaa noin 23 tonnia hehtaaria kohti, mikä on alan ylivoimainen ”maailmanennätys”.

Uusi lajike on paitsi tuottoisa, myös laadultaan erinomainen ja vastaa kiinalaisarvioiden mukaan parhaita, kuuluisia japanilaisia riisilajikkeita (China Today, January 2017).

Aiheesta muualla Tiedebasarissa:

Kiinalainen superriisi parantaa nopeasti tuotavuuden maailmanennätyksiä. Tiedebasaari 25.11.2011; https://tiedebasaari.com/2011/11/25

Mainokset