Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Cheirogaleus shethi -kääpiömaki on uusin lisäys Madagaskarin kotoperäisten (endeemisten) eläinlajien listalla. Kuva: Richard Randriamampionona, via Primate Conservation.

Cheirogaleus shethi -kääpiömaki on uusin lisäys Madagaskarin kotoperäisten (endeemisten) eläinlajien listalla. Kuva: Richard Randriamampionona, via Primate Conservation.

Hälyttävän nopeiden ja dramaattisten ympäristömuutosten takia maapallolta häviää eliölajeja ennätyksellisen nopeaan tahtiin, mutta väistämättömien sukupuuttojen vastapainoksi tutkijat löytävät myös tieteelle uusia, aikaisemmin tuntemattomia lajeja. Valtaosa viime aikoina löydetyistä eläinlajeista on ollut pieniä selkärangattomia lajeja, mutta myös kädellisten ryhmä saa täydennystä. Uusin havainto tehtiin Afrikan itäpuolella sijaitsevalla Madagaskarin saarivaltiossa, jossa elää paljon endeemisiä (kotoperäisiä) eli vain tällä alueella tavattavia lajeja. Saaren pohjoisosista tavattiin vuonna 2014 hyvin pienikokoinen kääpiömaki, jonka tarkka lajimääritys edellytti tarkkojen geneettisiä selvityksiä. Geenianalyysit paljastivat, että aikuisenakin vain noin 100 grammaa painava kääpiömaki on aikaisemmin tuntemattoman lajin edustaja.

Yhdysvaltalaisen Omaha’s Henry Doorly Zoo and Aquarium -laitoksen tutkijan Cynthia L. Frasierin johdolla Primate Conservation –tiedelehdessä kuvattu ja esitelty laji sai tieteellisen nimen Cheirogaleus shethi. Lajinimellä kunnioitetaan kansainvälisen Global Wildlife Conservation -järjestön johtajan Brian Shethin elämäntyötä.

Uusi kääpiömakilaji tavattiin Madagaskarin pohjoisosassa, johon perusteella Ankaranan erityissuojelualueella tavataan useita endeemisiä kädellislajeja. C. shethi elää ainakin nykytiedon mukaan varsin rajallisella alueella, kahden erityisluonnonsuojelualueen – Ankarana Special Reserve ja Analamerana Special Reserve – välisessä niin kutsutussa ekologisessa käytävässä. Tällaisia luonnonsuhteiltaan yhtenäisiä vyöhykkeitä pyritään varaamaan ei puolilla maailmaa luonnonsuoelealueiden ja muiden monimuotoisten ekosystemeemien välille, jotta eläin- ja kasvilajien lisääntyminen ja geenivaihto olisivat mahdollisia (Primate Conservation, Vol. 30; http://static1.1.sqspcdn.com/static/f/1200343/27358083/1480545032610/PC30_Frasier_et_al_Cheirogaleus_shethi.pdf?token=YkCRh8dcpw%2BuxQnWDR5iFfMqhfQ%3D

Mainokset