Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Karnatakan osavaltio menettänyt 5 tiikeriä ja yhden leopardin kolmessa viikossa

Tiikeri on Intian kansalliseläin, jonka hyvinvoinnista huolehtivia eläinlääkäreitä on liian vähän. Kuva: ndtv.com.

Tiikeri on Intian kansalliseläin, jonka hyvinvoinnista huolehtivia eläinlääkäreitä on liian vähän. Kuva: ndtv.com.

Intian lounaisessa Karnatakan osavaltiossa haetaan kuumeisesti – jopa sananmukaisesti – eläinlääkärien ja eläinsuojelun asiantuntijoita valtiollisten metsä- ja riistaorganisaatioiden palvelukseen. Osavaltion luontoasiantuntijat myöntävät, että alueella on menetetty – usein turhaan – tiikereitä, leopardeja ja norsuja kuukausittain sairauksiin ja vammoihin, joita ei ole osattu tai ehditty hoitaa asianmukaisesti. Myös ihmisen läheisyyteen liian hyvin kotiutuneiden suurpetojen siirtoihin tarvittaisiin asiantuntemusta, jotta tiikereitä (Panthera tigris) tai leopardeja (Panthera pardus) ei tarvitsi tappaa.

Suurten kissapetojen hälyttävään tilanteeseen herättiin tosimielellä, kun 23 vuorokauden aikana varsin suppealla Nagarhole-Bandipurin alueella kuoli viisi tiikeriä ja yksi leopardi. Villipedoille on Karnatakassa –kuten koko Intiassa – runsaasti suojelualueita, mutta villieläinkantojen voimistuessa kohtaamiset ja konfliktit ihmisten kanssa ovat ajoittain väistämättömiä. Suurin huoli on kuitenkin kissapetojen terveydentilan vaalimisessa, jolla sektorilla Karnatakassa ei ole riittävästi asiantuntemusta.

Alueella menehtyneiden suojeltujen kissapetojen ja muiden villieläinten menetykset ovat osin olleet turhia, sillä jälkikäteen arvioituna monet uhreista olisi voitu pelastaa oikealla hoidolla. Mutta eläinlääkärikunnan vähäisyys ja kokemattomuus ovat johtaneet menetyksiin.

Suurpetoja varten perustettujen suojelualueiden läheisyydessä asuu paljon ihmisiä, joten tiikerien ja leopardien ja ihmisten kohtaamiset ovat tavallisia. Ajoittain suurpetoja on jouduttu tappamaan, kun osavaltiossa ei ole ollut nukutukseen ja suurpetojen siirtämiseen kykeneviä eläinlääkäreitä ja eläintieteilijöitä. Luonnonvaraisten eläinkantojen kasvaessa on noussut myös huoli mahdollisuudesta zoonoosien eli eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien leviämiseen.  Pois ei ole tietysti suljettu sekään, että ihmisen vaaralliset taudit tarttuisivat luonnon eläinkuntaan. Molemmissa tapauksissa tarvittaisiin nykyistä enemmän luonnonvaraisiin eläimiin keskittyviä eläinlääkäreitä, Karnatakan metsäviranomaiset korostavat (The New Indian Express, 29.1.2017; http://www.newindianexpress.com/states/karnataka/2017/jan/29/karnataka-tiger-deaths-wildlife-experts-call-for-trained-professionals-1564683.html

Mainokset