Avainsanat

, , , , , , , , ,

Belgialaiset kansanedustajat joutuvat jatkossa maksamaan työpaikalla juomastaan alkoholista. Kuva: iclipart.com.

Belgialaiset kansanedustajat joutuvat jatkossa maksamaan työpaikalla juomastaan alkoholista. Kuva: iclipart.com

Ajankohtaista alkoholipoliittista keskustelua käydään muidenkin maiden kuin Suomen eduskunnassa. Belgian kuningaskunnan parlamentin hallinto – puhemies, varapuhemiehet sekä poliittisten ryhmien johtajat – päättivät 25.1.2017, että kansanedustajien on vast’edes maksettava parlamentin ravintolassa nauttimistaan alkoholijuomista.

Belgian parlamentaarikkojen työsuhde-etuihin on noin kolmen vuosikymmenen ajan kuulunut parlamentin ravintolassa nautittujen oluen ja viinien maksuttomuus. Kahvi säilyy kansanedustajille maksuttomana jatkossakin.

Alkoholirajoitus voi nostaa parlamenttikeskustelun tasoa”

Päätöksen taustalla on parlamentin eettisen komitean esittämä pyyntö puhemies Siegfried Brackelle maksuttoman juomatarjoilun lopettamisesta. Ilmaisten juomien kieltoa eettinen komitea perusteli toteamalla, että selvitysten mukaan parlamentissa on havaittu huonoa käytöstä, ja että vapaan alkoholin kielto ”luultavasti nostaisi puheenvuorojen tasoa”. Puhemiehen oman käsityksen mukaan vapaan alkoholin kieltämiselle ei olisi tarvetta, koska ongelmia ei ole esiintynyt, ja kansanedustajat juovat keskimäärin vain kolme lasillista viiniä ja kaksi olutta kuukaudessa.

Kieltoa on puolustettu ja vaadittu myös siksi, ettei kansanedustuslaitoksen tulisi näyttää esimerkkiä alkoholinkäytöstä työpaikalla ja työaikana. Valtakunnan parlamentin alkoholipolitiikan muutos ei vaikuta Flanderin alueen parlamenttiin, jossa edustajien nauttimat alkoholijuomat säilyvät maksuttomina jatkossakin (Politico, 26.1.2017; http://www.politico.eu/article/belgian-mps-to-pay-for-alcohol-parliament-beer-wine/

Mainokset