Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Lontoon metropolialueella asuu noin 10 miljoonaa ihmistä, ja näiden lisäksi kaupungissa vierailee vuosittain 15 miljoonaa turistia, joiden "must-kohteisiin" kuuluvat Trafalgar Square, Nelsonin patsas ja taustalla näkyvä parlamenttitalo Big Ben -kellotorneineen. Kuva: Kai Aulio.

Lontoon metropolialueella asuu noin 10 miljoonaa ihmistä, ja näiden lisäksi kaupungissa vierailee vuosittain 15 miljoonaa turistia, joiden ”must-kohteisiin” kuuluvat Trafalgar Square, Nelsonin patsas ja taustalla näkyvä parlamenttitalo Big Ben -kellotorneineen. Kuva: Kai Aulio.

Lontoo lienee maailman suosituin matkailukohde, jossa vierailee vuosittain yli 15 miljoonaa ulko- ja kotimaista turistia. Kaupungissa käyvät ja yöpyvät vieraat tuovat ja jättävät pääkaupunkiin valtavia summia valuuttaa, mutta vieraiden palvelemiseen ja hyvinvointiin tarvittavan infrastruktuurin rakentaminen ja ylläpitokin ovat erittäin kalliita. Näiden infrastruktuurimenojen kattamiseksi Lontoon nykyinen pormestari Sadiq Khan esitti 28.1.2017, että pääkaupungissa yöpyjiltä kerättäisiin matkailijaveroa (niin kutsuttua vuodeveroa). Hotelli- ja palveluala ei ole ehdotuksesta lainkaan innostunut, sillä ylimääräisten maksujen pelätään vähentävän Lontoon vetovoimaa ja kilpailukykyä.

Pormestari Khanin ehdotuksessa Lontoossa yöpyjien hotellilaskuun lisättäisiin viiden prosentin matkailijavero, jonka tuotolla sitten voitaisiin ylläpitää ja kehittää erityisesti turismin tarpeita. Vastaavaa 5% hotelliveroa kerätään Khanin mukaan esimerkiksi Berliinissä.

Majoitusalan keskusjärjestö The British Hospitality Association tyrmäsi ehdotuksen tuoreeltaan toteamalla Lontoon kustannusten matkailijoille olevan jo nykyisellään korkeita, ja lisämaksuista olisi luultavasti enemmän haitta kuin hyötyä metropolille.

Matkailu- ja matkamuistoelinkeino toivovat vieraiden saapuvan Lontooseen jatkossakin. Kuva: Kai Aulio.

Matkailu- ja matkamuistoelinkeino toivovat vieraiden saapuvan Lontooseen jatkossakin. Kuva: Kai Aulio.

Hotelli- tai matkailijavero ei ole yksin pormestari Khanin ajatus, vaan suunnitelma on osa The London Finance Commission -asiantuntijaelimen laatimaa pitkän tähtäimen taloussuunnitelmaa. Khanin mukaan Lontoon tulisi saada huomattavasti nykyistä enemmän valtaa alueella kerättävien maksujen ja verojen käytössä. Tätä nykyä Lontoo saa päättää vain seitsemästä prosentista alueellaan kerättävistä maksuista ja veroista, kun vastaava osuus vertailukelpoisissa – ja Lontoon kilpailijoissa – pääkaupungeissa on paljon suurempi: New Yorkissa 50 % ja Tokiossa jopa 70 %, Khan totesi. Taloudellista taakkaa ja talouselämän epävarmuutta lisää kansanäänestyksen seurauksena toteutuva – vaikka aikataulu on yhä epäselvä – brexit eli Britannian ero Euroopan unionista (Business Insider 28.1.2017; http://www.businessinsider.com/sadiq-khan-calling-for-visitors-to-be-hit-by-tourism-tax-2017-1?r=US&IR=T&IR=T

Mainokset