Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Sulaneen polttoaineen uskotaan murtaneen paineastian seinämiä

Maaliskuun 2011 tsunami vaurioitti kolmea Fukushiman ydinvoimalan reaktoria. Tammikuussa 2017 kakkosreaktorirakennuksen sisällä havaittiin yllättävä säteilytasojen nousu. Kuva: James Joel, Flickr, via International Business Times.

Maaliskuun 2011 tsunami vaurioitti kolmea Fukushiman ydinvoimalan reaktoria. Tammikuussa 2017 kakkosreaktorirakennuksen sisällä havaittiin yllättävä säteilytasojen nousu. Kuva: James Joel, Flickr, via International Business Times.

Japanin itärannikolla merenalaisen maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin seurauksena 11.3.2011 tuhoutuneessa Fukushima Daichii -ydinvoimalassa vaurioitui kolme reaktoria aiheuttaen laajoja, yli koko maapallon levinneitä radioaktiivisten aineiden päästöjä. Runsaan viiden vuoden kuluessa säteilytasot ovat alentuneet, ja mittavien maanvaihtojen ansiosta voimalan lähiseuduilta evakuoituja asukkaita on päästetty palaamaan entisiin koteihinsa. Uusien robottitekniikoiden avulla voimalan omistajayhtiö TEPCO (Tokyo  Electric Power Company) sai kuitenkin yllättäviä tuloksia tuhoutuneen reaktorirakennuksen 2 sisältä: Radioaktiivisuden taso oli jopa seitsemän kertaa korkeampi kuin pian onnettomuuden jälkeen havaitut säteilyarvot. Maksimissaan reaktorirakennuksen sisällä 30.1.2017 mitattu säteilytaso oli 530 sievertiä tunnissa (Sv/h). Tällaiselle säteilylle altistuminen tappaa ihmisen alle minuutissa. Vuonna 2012 vastaavan mittauksen säteilytaso oli 73 Sv/h.

Odottamattoman säteilytason nousun syyksi TEPCOn edustajat arvioivat sulaneen polttoaineen aiheuttamaa vauriota paineastian seinämissä. Varmuutta muutoksen syistä ei vielä ole, ja robottiseurantaa jatketaan ja ulotetaan syvemmälle reaktorissa. Asiantuntijat kuitenkin pelkäävät, että ennätyskorkea radioaktiivisuus voi ”tappaa” myös tutkimusrobotit näiden tunkeutuessa pahimmin vaurioituneisiin kohteisiin (International Business Times, 3.2.2017; http://www.ibtimes.co.uk/radiation-levels-japans-fukushima-nuclear-plant-disaster-site-reach-record-high-1604692

Mainokset