Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Britannian hovimaalarina tunnetuksi tulleen Antoon van Dyckin maalaama muotokuva on ollut vieraissa käsissä lähes 80 vuotta. Kuva: The Art Newspaper.

Britannian hovimaalarina tunnetuksi tulleen Antoon van Dyckin maalaama muotokuva on ollut vieraissa käsissä lähes 80 vuotta. Kuva: The Art Newspaper.

Saksalainen – ja vähintäänkin pitsamainoksistaan tunnettu – Dr Oetker on kansainvälisesti toimiva elintarvikeyritys, jolla on omistuksessaan myös erittäin monipuolinen ja arvokas taidekokoelma, johon kokoelmaan kuuluu – kuten valitettavan moniin yksityisiin ja museoiden kokoelmiin – myös toisen maailmansodan aikoina natsien takavarikoimia arvoteoksia. Dr Oetker selvityttää teosten alkuperän ja omistushistoriat, ja vääryydellä omistajiltaan riistetyt teokset pyritään palauttamaan laillisille omistajilleen. Uusimpana toimena Dr Oetker palautti muun muassa Gestapon perustajan ja natsien ilmavoimien Luftwaffen johtajan Hermann Göringin omistuksessa olleen taulun juutalaisen taidekauppias Jacques Goudstikkerin perillisille. Natsit tapakarikoivat Goudstikkerin taidekokoelman vuonna 1940, kun omistaja oli paennut Hollantiin.

Palautettu teos on kuuluisan flaamilaisen taiteilijan Antoon van Dyckin (Anthony van Dyck; 1599–1641) maalaama, Adrian Henrdiksz Moensin muotokuva. Takavarikon jälkeen taulu päätyi Göringin hallintaan. Sodan jälkeen muotokuva palautettiin Alankomaiden hallitukselle, joka puolestaan myi teoksen lontoolaiselle arvotaiteen välittäjälle/kauppiaalle. Lontoosta muotokuvan osti vuonna 1956 Rudolf August Oetker, elintarvikeyrityksen perustaja ja omistaja, joka kuoli vuonna 2007.

Kevät vuoristossa (Hans Thoma) pääsi oikeille omistajilleen tammikuussa 2017.

Kevät vuoristossa (Hans Thoma) pääsi oikeille omistajilleen tammikuussa 2017.

Yritys on palkannut asiantuntijan selvittämään mittavan taidekokoelman teosten alkuperät ja omistusvaiheet, ja jos väärinkäytöksiä tai laittomuuksia teosten historiasta löytyy, Dr Oetker lupaa palauttaa teokset laillisille omistajilleen tai näiden perillisille. Taidekokoelman selvitykset alkoivat vuoden 2015 alussa.  Jo aikaisemmin Dr Oetker on palauttanut Hans Thoman maalaaman teoksen Kevät vuoristossa (Spring in the Mountains; Fruhling im Gebirge), joka oli kadonnut Saksan Frankfurtissa vuonna 1938 (The Art Newspaper, 12.1.2017), ja ainakin kahden muun teoksen historiassa on vielä selvitettäviä epäselvyyksiä (The Art Newspaper, 26.1.2017).

Mainokset