Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Aloituspaikkojen määrä putoaisi jopa puoleen

Komeat kulissit tai innostava historia ja perinteet eivät lohduta, jos yliopistoilla ei ole varaa kouluttaa opiskelijoita. Ateenan yliopisto. Kuva: ToVima.gr.

Komeat kulissit tai innostava historia ja perinteet eivät lohduta, jos yliopistoilla ei ole varaa kouluttaa opiskelijoita. Ateenan yliopisto. Kuva: ToVima.gr.

Koulutuksesta leikkaaminen valtion heikon rahatilanteen takia on viimeisiä keinoja budjettien tasapainottamiseen, mutta leikkauksia tehdään niin Suomessa kuin muuallakin. Ja Kreikassa koulutussektorin säätöjen ja resurssileikkauksien seuraukset saattavat nousta ennen näkemättömiin mittasuhteisin. Kreikan kuuden suurimman yliopiston rehtorit lähettivät 1.2.2017 kirjeen maan opetusministeriölle, ja esittävät radikaaleja vähennyksiä uusien opiskelijoiden aloituspaikoihin seuraavalle lukuvuodelle. Rehtorien mukaan yliopistot eivät pysty turvaamaan opetuksen tasoa resurssipulan seurauksena.

Suorien budjettileikkauksien lisäksi yliopistorehtorit mainitsivat resurssipulan syyksi henkilökuntavajauksen, koska eläkkeelle jääneelle henkilökunnalle ei ole voitu palkata seuraajia. Myös laite- ja muut aineelliset hankinnat ja ylläpito käyvät kestämättömiksi merkittävien pakkosäästöjen seurauksena.

Radikaaleinta uusien aloituspaikkojen leikkausta esittävät Ateenan talous- ja liikealan yliopisto (Athens University of Economics and Business) sekä Patrasin yliopisto (Patras University), joiden suunnitelmissa on ottaa uusia opiskelijoita 50 prosenttia normaalia vähemmän. Ateenan Teknillinen Instituutti (Athens Technical Education Institute) vähentäisi aloituspaikkoja 42 prosentilla ja Pireuksen yliopisto (University of Piraeus) vastaavasti 36 prosentilla. Thessalonikin Aristoteles-yliopiston (Aristotelian University of Thessaloniki) opiskelija kiintiötä pienennettäisiin 34 prosentilla ja Ateenan Teknillisen yliopiston (National Technical University of Athens) aloituspaikkoja olisi 30 prosenttia tavanomaista vähemmän (Greek Reporter, 2.2.2017; ; http://greece.greekreporter.com/2017/02/02/university-rectors-ask-ministry-to-reduce-admissions-in-2018-citing-budget-cuts/

Mainokset