Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Ainakin 47 ihmistä ja yli 400 uhanalaista apinaa menehtynyt

Keltakuume on karsinut rajusti uhanalaisen muriki-apinan kantaa Brasiliassa. Kuva: Carla B. Possamai, Universidade Federal de Espirito Santo, via mongabay.com.

Keltakuume on karsinut rajusti uhanalaisen muriki-apinan kantaa Brasiliassa. Kuva: Carla B. Possamai, Universidade Federal de Espirito Santo, via mongabay.com.

Afrikassa sekä Etelä- ja Väli-Amerikassa tavattava, moskiittojen levittämä keltakuume-tartuntatauti on vaatinut paljon kuolonuhreja Brasiliassa talvella 2016–2017. Keltakuume on malarian, denguekuumeen ja zikaviruksen tavoin Aedes aegypti -moskiittojen levittämä virustauti. Keltakuume on erittäin vaarallinen verenvuototauti, jonka leviämis- ja tartuntariskiä voi vähentää rokotuksilla. Syystalvella 2016 keltakuume-epidemian todettiin aiheuttaneen Brasiliassa enemmän ihmisten kuolemantapauksia kuin vuosiin. Ja alkuvuonna 2017 keltakuumeen uhreiksi joutuneita apinoita alkoi löytyä Brasilian itäosien atlanttisista sademetsistä. Vakavimmillaan keltakuume -epidemia on riehunut Minais Geraisin ja Espirito Santon osavaltioissa.

Tammikuun 2017 lopulla luonnosta oli löydetty ainakin 400 keltakuumeen tappamaa apinaa. Suuri osa uhreista oli uhanalaisiksi luokiteltuja, maailman harvinaisimpiin kädellisiin lukeutuvia muriki-apinoita. Muriki (Brachyteles arachnoides = B. hypoxanthus) on Brasilian luonnossa elävistä apinoista suurikokoisin. Apinoiden menehtymisestä alettiin saada tietoa, kun alueen maanviljelijät ilmoittivat viranomaisille metsien muuttuneen luonnottoman hiljaisiksi, ja pian sademetsistä alkoi löytyä kuolleita apinoita.

Jo ennen apinoiden joukkokuolemaa keltakuumeen oli todettu aiheuttaneen poikkeuksellisen paljon ihmisten kuolemantapauksia etenkin Minais Geraisin osavaltiossa. Tammikuun 2017 lopulla keltakuumeen uhrien lukumääräksi ilmoitettiin ainakin 47 henkilöä. Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä ottamaan pikaisesti rokotteen yhdeksässä osavaltiossa, joissa keltakuumetta levittävää virusta on tavattu.

Hengenvaarallisen verenvuotokuumeen leviämismekanismia tuntemattomat, metsäseuduilla asuvat ihmiset ovat tappaneet apinoita peläten näiden aiheuttavan epidemiaa. Tällainen lahtaaminen on paitsi turhaa myös vahingollista, koska luonnossa sairastuneet kädelliset voivat antaa ennakkovaroituksen tulossa olevasta, moskiittojen levittämästä epidemiasta (Uutistoimisto Reuters, 31.1.2017; http://www.reuters.com/article/us-brazil-yellowfever-monkeys-idUSKBN15F2JZ

Mainokset