Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

300 kahvikupillista kerralla voi olla ‒ ja usein onkin ‒ tappava annos

Kahvi on suosittu ja suositeltavakin piriste, mutta kofeiinipitoisen juoman kokonaismäärä on syytä tuntea. Kuva: iclipart.com.

Kahvi on suosittu ja suositeltavakin piriste, mutta kofeiinipitoisen juoman kokonaismäärä on syytä tuntea. Kuva: iclipart.com.

Kahvin, kolajuomien ja erilaisten energiavalmisteiden tehoaine kofeiini on keskushermostoa kiihdyttävä piriste, jonka liikakäyttö voi johtaa vakaviinkin ongelmiin. Jo normaalin kahvinjuonnin haittavaikutuksista tunnetaan ainakin nukahtamis- ja univaikeudet, ja monen kupillisen kertajuonti voi aiheuttaa sydämentykytystä ja rytmihäiriöitä. Isossa, 2 desilitran kahvikupillisessa/mukillisessa on noin 100 milligrammaa kofeiinia (pikku-kupillisessa noin 63 milligrammaa), ja päivittäisen kahvinjuonnin ylärajaksi on joissakin ohjeissa esitetty 5‒6 kupillista, mutta mitään ehdotonta suositusrajaa ei ole. Suomalaisten keskimääräinen kahvinkulutus on 4‒5 kupillista päivässä. Suurena kerta-annoksena kofeiini on vaarallinen, pahimmillaan kuolemaan johtava myrkky. Kofeiinia käytetään urheilusuorituksia parantavana piristeenä, jonka käyttö suurina määrinä on kuitenkin doping-säännösten mukaan kiellettyä kilpaurheilussa.

Kofeiinin vaikutusta fyysiseen suorituskykyyn testattiin Koillis-Englannissa, Newcastlessa toimivan Northumbria-yliopiston kokeissa maaliskuussa 2015 vakavin seurauksin. Kahdelle vapaaehtoiselle annettiin vahingossa sata kertaa suurempi annos kuin oli tarkoitettu. Koejärjestelyn mukaan miesten piti nauttia 0.3 grammaa (300 milligrammaa eli kolmen kahvikupillisen verran) kofeiinia, mutta todellisuudessa annos olikin 30 grammaa. Yliannostuksen seuraukset olivat vakavat, ja miehet oli kiidätettävä sairaalaan teho-osastolle ja dialyysihoitoon. Molemmat onneksi selvisivät ”jättidopingistaan”. Kirjallisuustietojen mukaan jo 18 gramman kerta-annoksen tiedetään johtaneen aikuisen ihmisen kuolemaan.

Virheen tehnyt henkilökunta oli kokematonta, ja kofeiiniannokset oli laskettu taskulaskimella – eikä desimaalipilkkua osattu asettaa oikeaan kohtaan. Vakavan virheen jälkiselvittelyjen seurauksena yliopisto on kertonut muuttaneensa koejärjestelyjä ja osallistujien pätevyyden valvontaa. Vaikka virhe oli inhimillinen, tapaus vietiin oikeuteen. Virheet myöntänyt Northumbria University tuomittiin maksamaan sakkoja 400 000 puntaa eli noin 470 000 euroa. Molemmat kofeiinimyrkytyksen saanet miehet ovat toipuneet myrkytystilasta (BBC News, 25.1.2017; http://www.bbc.com/news/uk-england-tyne-38744307

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kahvi parantaa urheilijan suoritustasoa. Tiedebasaari 14.7.2011; https://tiedebasaari.com/2011/07/14

Mainokset