Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Enemmistö kohdistui surffaajiin ja muihin vesiurheilijoihin

Hain aiheuttamiin vammoihin menehtyi vuonna 2016 neljä ihmistä. Valtaosassa provosoimattomia kohtaamisia vältytään vakavilta vammoilta. Kuva: iclipart.com.

Hain aiheuttamiin vammoihin menehtyi vuonna 2016 neljä ihmistä. Valtaosassa provosoimattomia kohtaamisia vältytään vakavilta vammoilta. Kuva: iclipart.com.

Pelättyjen haikalojen hyökkäykset vedessä olevia ihmisiä vastaan ovat harvinaisempia kuin julkistettujen tapausten dramatisoinnista voisi kuvitella. Vuonna 2016 haihyökkäysten kohteeksi joutui virallisen maailmanlaajuisen tilaston mukaan 81 henkilöä. Näistä kohtaamisista neljässä tapauksessa ihminen menehtyi saamiinsa vammoihin. Vuoden 2016 haihyökkäysten määrä on viiden viimeksi kuluneen vuoden keskiarvon (82 tapausta) tasolla, vaikka vuonna 2015 tapauksia rekisteröitiin kaikkiaan 98.

Kaikkia haiden ja ihmisten kohtaamisia – niin kutsuttuja provosoimattomia haihyökkäyksiä – rekisteröi Floridan yliopiston ylläpitämä International Shark Attack File -järjestelmä.

Vuodessa neljä kuolonuhria

Vuoden 2016 haikohtaamisista 53 tapahtui Yhdysvalloissa, jossa yksiköön ihminen ei kuollut hyökkäyksissä. Selvästi eniten haihyökkäyksiä – 32 tapausta – rekisteröitiin Floridassa, ja toisessa vesiurheilun keskuksessa Havaijilla tapauksia oli 10. USA:n jälkeen seuraavana listalla oli Australia, jossa haihyökkäyksiä tapahtui 15, ja näistä kaksi johti ihmisosapuolen kuolemaan. Muut kohtalokkaat kohtaamiset sattuivat eteläisen Tyynenmeren saarivaltiossa Uudessa-Kaledoniassa, jossa neljästä haihyökkäyksestä kahdessa ihminen kuoli.

Haiden ja ihmisten kohtaamiset olivat tavallisimpia Floridassa, jossa 40 prosenttia tietoon tulleista haihyökkäyksistä tapahtui.

Haikalojen kanssa vastatusten joutuneista ihmisistä useimmat (58 prosenttia tapauksista) olivat eri vesiurheilulajien harrastajia kuten surfaajia ja lautamelojia. Vesilautailijat polskuttelevat vedessä ja aiheuttavat äänekkäitä loiskahduksia, jotka vetävät haikalojen huomion puoleensa.

Haihyökkäysten nimellä luetteloitavat tapaukset ovat pääosin nopeasti ohimeneviä kohtaamisia, joista useimmissa ihminen ei vahingoitu. Haikohtaamisten odotetaan yleistyvän, kun väestönkasvun ja vapaa-ajan lisääntymisen ohella myös ilmaston ja vesien lämpeneminen houkuttanee yhä enemmän ihmisiä rannoille vesiurheiluharrastuksiin. Parantunut tietous haiden käyttäytymisestä sekä tehostunut valvonta ja seuranta – yhdessä valistuksen kanssa – voivat kuitenkin pitää haiden ja ihmisten rinnakkaiselon kohtuullisen turvallisena – ainakin niin turvallisena, ettei haiden vihaamiseen tai kannanrajoituksiin ole aihetta (University of Florida News, 24.1.2017; http://news.ufl.edu/articles/2017/01/global-shark-attacks-drop-to-recent-average-in-2016.php

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Ennätysmäärä haiden hyökkäyksiä ihmisiä vastaan vuonna 2015. Tiedebasaari 9.2.2016; https://tiedebasaari.com/2016/02/09

Lähes 90 % haiden hyökkäysten kohteiksi joutuneista miehiä. Tiedebasaari 9.9.2014; https://tiedebasaari.com/2014/09/09

Hait arvokkaampia elävinä kuin kuolleina. Tiedebasaari 28.6.2011; https://tiedebasaari.com/2011/06/28

Mainokset