Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Japanilaisopiskelija suorittamassa matemaattista tehtävää suitsukkeen vaikuttaessa huoneilmassa. Kuva: Kyodo, via The Japan Times.

Japanilaisopiskelija suorittamassa matemaattista tehtävää suitsukkeen vaikuttaessa huoneilmassa. Kuva: Kyodo, via The Japan Times.

Lähinnä uskonnollisiin menoihin yleensä liitettävä tuoksuvien suitsukkeiden käyttö voi olla hyvä apukeino rentouttajana sekä opiskelun tehostajana, osoittaa suppeaan aineistoon perustuva japanilaiskoe. Ergonomian alan asiantuntijakokouksessa (Japan Ergonomics Society Meeting) Kagawa University -yliopiston professori Keisuke Suzuki esitteli kahta testitulosta, joissa sydämen sähköisiä toimintoja mittaavan elektrokardiografian (EKG) avulla selvitettiin opiskelijoiden tilaa ja toimintaa henkisten suoritusten aikana joko suitsukkeiden vaikutuspiirissä tai ilman suitsukkeita.

Sydämen sähköisten toimintojen mittaamisella ja kuvantamisessa havaittiin suitsukkeiden vaikutuksen aikaan autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston sympaattisten toimintojen aktiivisuuden alentuvan, mikä kuvastaa henkilöiden olleen tällöin levollisia ja keskimääräistä vähemmän stressaantuneita. Vastaava tulos saatiin, kun koetilanteessa osallistujaa ympäröivässä ilmassa oli suitsukkeita, ja opiskelijoiden parasympaattinen hermoston osuus aktivoitui, mikä kuvastaa henkilöiden rentoutuneen.

Toisessa koesarjassa suitsukkeiden vaikutusta arvioitiin yksinkertaisten matemaattisten tehtävien ratkaisun tehokkuuteen. Lähes kaikkien opiskelijoiden tulokset paranivat keskimäärin 15 prosentilla suitsukkeiden vaikutuksen alaisina verrattuna vastaavien tehtävien ratkaisuun ilman suitsukkeiden läsnäoloa. Paitsi parantuneina lopputuloksina, suitsukkeiden vaikutus havaittiin myös matemaattisten tehtävien suorituksen aikana osallistujien elektrokardiogrammeissa, joiden mukaan suitsukkeiden aistiminen auttoi tehtäviä suorittaneita keskittymään paremmin kuin ilman tuoksuaistimuksia vastaavia tehtäviä ratkaistaessa.

Tutkimusaineisto oli pieni, mutta lupaavat tulokset kannustavat japanilaistutkijoita laajentamaan suitsukekokeitaan muun muassa liikenteessä vaadittavan keskittymisen seurannassa  (The Japan Times, 3.1.2017; http://www.japantimes.co.jp/news/2017/01/03/national/science-health/kagawa-team-finds-incense-helps-students-relax-and-concentrate/#.WGt3eoVOKM8

 

Mainokset