Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Apu pienviljelijöille estää laittomia hakkuita

Norja on noussut edelläkävijäksi globaalien ympäristö- ja kehityshankkeiden rahoituksessa. Kuva: iclipart.com.

Norja on noussut edelläkävijäksi globaalien ympäristö- ja kehityshankkeiden rahoituksessa. Kuva: iclipart.com.

Öljytuloillaan rikastunut Norja on osoittanut kansainvälistä solidaarisuutta ja auttamishalua useissa merkittävissä ympäristö- ja kehityshankkeissa, ja uusimpana hyvän tahdon osoituksena Norjan pääministeri Erna Solberg lupasi Sveitsin Davosissa järjestettävän Maailman talousfoorumin yhteydessä huomattavaa tukea Brasilian sademetsien suojelua tukevan rahaston perustamiseen. Norjan hallitus sitoutuu ainakin 100 miljoonan dollarin sijoittamiseen rahastoon, jonka kokonaispääomaksi tavoitellaan 400 miljoonaa dollaria vuoteen 2020 mennessä. Norjan hallituksen lisäksi monet kansainvälisesti toimivat suuryritykset ilmoittivat osallistuvansa rahaston kokoamiseen.

Brasilialaisten pienviljelijöiden ja karjatilallisten taloudellinen tukeminen estää luvattomia maatalousmaiden raivauksia sademetsävyöhykkeeltä. Tällaisista pienistä erillisistä – ja niin maastossa kuin satelliittikartoituksissa vaikeasti havaittavista – metsähakkuista kertyy kokonaisuudessaan jättimäisen suuria menetyksiä maapallon tärkeimmälle metsävyöhykkeelle. Talousfoorumin yhteydessä esitettiin laskelma, jonka mukaan vuosien 2000 ja 2012 välillä Amazonian sademetsiä hävitettiin hakkuissa kaikkiaan 2.3 miljoonan neliökilometrin alueilta.

Davosin World Economic Forum -kokouksen yhteydessä julkistettu rahasto tukee joulukuussa 2015 Pariisissa hyväksyttyä, ja lähes kaikkien valtioiden alekirjoittamaa ja 4.11.2016 virallisesti voimaan astunutta YK:n ilmastosopimusta. Norjan lupaaman 100 miljoonan dollarin lisäksi tavoiteltavaan 400 miljoonan pääomaan saatiin heti myös yksityistä rahaa. Elintarvikealan jättiyritys Unilever lupasi 25 miljoonan dollarin avustuksen viiden vuoden kuluessa, ja lisäksi myönteisen lupauksen osallistumisesta julkistivat suuryrityksistä ainakin Carrefour, Marks & Spencer, Mars ja Nestlé (Digital Journal, 19.1.2017: http://www.digitaljournal.com/news/world/norway-spurs-400m-rainforest-fund-at-davos/article/483985

Norja on ollut edelläkävijä vastaavan, Keski-Afrikan maiden sademetsien suojelua rahoittavan ohjelman käynnistäjänä (Keski-Afrikan sademetsille merkittävä suojelupanostus. Tiedebasaari 1.10.2015: https://tiedebasaari.com/2015/10/01

Mainokset