Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lääkekannabis pitää erottaa viihde/huumekäytössä olevasta, laittomasta marihuanasta. Kuva: healtline.com.

Lääkekannabis pitää erottaa viihde/huumekäytössä olevasta, laittomasta marihuanasta. Kuva: healtline.com.

Hamppukasvin (Cannabis sativa) sisältämät, keskushermostoon vaikuttavat yhdisteet ovat niin kutsuttu kaksiteräinen miekka, sillä kannabinoidit voivat olla paitsi useimmissa maissa laittomia huumeita myös terveydenhuollossa lääkeaineita tehokkaina kipujen lieventäjinä. Lääkekannabiksena hampun tehoyhdisteitä käytetään jo laillisesti ja valvotusti monissa maissa. Viimeisimpänä tämän hoitomuodon laillistaa Saksa, jonka parlamentti (Liittopäivät; Bundestag) hyväksyi 19.1.2017 yksimielisesti ehdotuksen kannabiksen vapauttamisesta valvottuun lääketieteelliseen hoitoon.

Lääkekannabista on käytetty jo pitkään kipujen lievityksessä tapauksissa, joissa muut lääkkeet tai lievityskeinot eivät tehoa. Tällaiset krooniset ja äärimmäiset kiputilat ovat varsin tavallisia esimerkiksi syöpäpotilailla terminaalivaiheessa tai ankarien kemoterapiakuurien aikana. Lääkekannabiksen käytöstä on saatu hyviä kokemuksia myös MS-taudin (multippeliskeroosi) hoidossa.

Lääkekannabiksen käyttö on laillistettu jo aikaisemmin esimerkiksi Alankomaissa, Ranskassa, Kanadassa ja eräissä Yhdysvaltain osavaltioissa. Lääkekannabiksen käyttö rajoittuu tarkoin määriteltyihin, lääkärien valvonnassa tapahtuviin ja reseptillä apteekista hankittuihin valmisteisiin.

Lääkekannabiksen käytön kustannukset saatetaan myös saksalaisen sairasvakuutusjärjestelmän korvausten piiriin. Saksassa ei toistaiseksi ole omaa lääkekannabiksen tuotantoa, joten lääkevalmisteet on tuotava ulkomailta.

Erityistapauksissa – joissa mikään muu keino ei tehoa – kannabiksen käyttöön kivun poistossa/lievityksessä on Saksassa saanut luvan noin tuhat potilasta, ja ainakin yhdelle MS-potilaalle oikeus on antanut luvan omaan lääkekannabiksen kasvatukseenkin.

Saksan terveysministeri Hermann Gröhe korosti päätöksen julkistuksen yhteydessä, ettei kannabiksen/marihuanan viihde- ja huumekäyttö ole sallittua jatkossakaan. Lääkekannabiksen käyttö voi alkaa ja valmisteet voivat tulla apteekkeihin maaliskuussa 2017 (Deutsche Welle 19.1.2017; http://www.dw.com/en/german-parliament-legalizes-cannabis-for-medical-consumption/a-37189942

Mainokset