Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Vuotuinen aurinkosähkön kapasiteettilisäys vastaa 44 Olkiluodon reaktorin tehoa

Kiina on suunnannäyttäjä aurinkosähkön tuotannossa – ja taiteellinen vaikutelmakin on esittelykelpoinen. Aurinkosähköön tukeutuva rakennus, Dezhou. Kuva: Zhou Jianxin, China Daily.

Kiina on suunnannäyttäjä aurinkosähkön tuotannossa – ja taiteellinen vaikutelmakin on esittelykelpoinen. Aurinkosähköön tukeutuva rakennus, Dezhou. Kuva: Zhou Jianxin, China Daily.

Maailman väkirikkaimman valtion Kiinan erittäin nopea talouskasvu – vaikka kasvutahti onkin hidastumassa – vaatii yhä enemmän energiaa, jonka lähteistä tärkeimpänä on jättivaltiossa ollut perinteisesti kivihiili. Hiilen polton seurauksista paitsi ilmastonmuutoksen kiihdyttämien, etenkin suurkaupunkien vaarallisen korkeat saastepitoisuudet ovat johtanet kiinalaiset kestävän energiatalouden tielle. Tätä nykyä Kiina on maailmassa johtava tuuli- ja aurinkoenergian tuottaja, ja kiinalaiset aurinkopaneelit hallitsevat maailmanmarkkinoita. Vuosi 2016 oli Kiinan uusiutuvalle energiantuotannolle ennätyksellinen. Uutta aurinkosähkön tuotantopotentiaalia liitettiin valtakunnallisiin ja paikallisiin verkostoihin peräti 34.24 gigawatin (GW) verran. Gigawatti merkitsee miljardia wattia eli tuhatta megawattia.

Vuoden 2016 uusi aurinkovoimakapasiteetti on volyymiltään kaikkien aikojen suurin, ja saavutus ylittää selvästi jopa kiinalaisten omat ennakko-odotukset. Aurinkoenergian nopean lisäyksen taostalla on paitsi Kiinan kyky valmistaa halvalla aurinkopaneeleita ja muita tuotannon edellytyksiä myös halu profiloitua uusiutuvan energiantuotannon kärkimaaksi ja sekä ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun suunnannäyttäjäksi (Clean Technica, 18.1.2017;  https://cleantechnica.com/2017/01/18/china-installed-34-gw-new-solar-pv-2016-nea/

Suurten yksikköjen kokoluokan mieltäminen voi olla maallikolle vaikeaa, mutta vertailu meille tuttuihin laitoksiin kertoo Kiinan saavutuksen mittasuhteista. Vuonna 2016 Kiinassa otettiin käyttöön uusiutuvaa, puhdasta ja ehtymätöntä aurinkosähkön tuotantokapasiteettia määrä, jollaiseen tarvitaan 40 kappaletta Olkiluoto 1 ja 2 -ydinvoimalayksikön kaltaisia reaktoreita tai 22 kappaletta mahdollisesti joskus valmistuvaa ja ”maailman suurimmaksi ja kauneimmaksi” luonnehdittua Olkiluoto 3 -ydinvoimalaa. Kiinan aurinkovoimalat on rakennettu noin vuodessa, ja Kiinan paneelituotannon halpuuden tuntien myös ilmeisen edullisesti.

Mainokset