Avainsanat

, , , , , , , , , ,

”Ei-välttämättömiä” toimia siirretään pois, tehtaita suljetaan, laittomia rakennuksia puretaan

Jo nykyinen 21 miljoonan asukkaan väestökin riittää täyttämään Pekingin, joten metropolihallinnon päätös kasvun pysäyttämisestä on ymmärrettävä. Kuva: The Nation, nation.com.pk.

Jo nykyinen 21 miljoonan asukkaan väestökin riittää täyttämään Pekingin, joten metropolihallinnon päätös kasvun pysäyttämisestä on ymmärrettävä. Kuva: The Nation, nation.com.pk.

Kiinan pääkaupungin Pekingin väestönkasvu on ollut viime vuosikymmeninä erittäin nopeaa – ja kaupungin infrastruktuurin ja ympäristön tilan kannalta liiankin nopeaa. Tätä nykyä noin 21 miljoonan asukkaan metropolin hallinto on päättänyt lopettaa kasvun vuoteen 2017. Tämän vuoden aikana Pekingin asukasmäärä ei saa nousta yli 22 miljoonan, ja vuoteen 2020 aikaisemmin asetetun päämäärän mukaan ehdoton maksimimäärä on 23 miljoonaa. Jo vuoden 2016 aikana Peking aloitti aktiivisen väestönkasvun säätelyn muun muassa ohjaamalla uusia toimintoja varsinaisen ydinkeskustan ulkopuolisiin satelliittikaupunkeihin.

Pekingin hallinnon ylin päättävä elin julkisti 14.1.2017 kaupungin kasvua säätelevän ohjelman, jonka toteutukseen varataan 10 miljardia juania eli runsaat miljardi euroa. Ohjelman mukaan ”ei-välttämättömiä” toimintoja siirretään pääkaupungin ulkopuolelle tai toiminnot lakkautetaan kokonaan. Ei-välttämättömiin toimijoihin kuuluu teollisuus- ja tuotantolaitoksia, kuljetusalan yrityksiä sekä kauppoja ja liikekeskuksia. Suunnitelmallisen väestön ja yrityselämän ohjaamisen seurauksena Pekingin väkiluku aleni jo vuonna 2016 kuudella kaupungin osa-alueella.

Väestönkasvun ohjaamisprojektia toteutetaan hyvinkin rankoin ottein, muun muassa purkamalla laittomasti rakennettuja kiinteistöjä, jollaisia on osoitettu löytyvän Pekingistä ainakin 40 miljoonan kerrosneliömetrin verran. Lisäksi ohjelmassa osoitetaan 138 kaupan ja kuljetussektorin toimijaa, joiden liikepaikkoja uudistetaan ja/tai siirretään muualle. Kokonaan toiminnan joutuu lopettamaan 500 tuotantolaitosta, jotka pilaavat ympäristöä esimerkiksi ilmaa saastuttavilla päästöillä (Global Times, 14.1.2017; http://www.globaltimes.cn/content/1028815.shtml

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Ylikansoitettu Peking hajasijoittaa yliopistoja maakuntiin. Tiedebasaari 5.10.2016; https://tiedebasaari.com/2016/10/05

Pekingin ilmansaasteongelmiin luvassa helpotusta. Tiedebasaari 8.3.2015; https://tiedebasaari.com/2015/03/08

Mainokset