Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lahtivalaan tappaminen Australian suojeluvesillä Japanin pääministerin valtiovierailun aikana kuohuttaa saarivaltion hallitusta

Tapettu lahtivalas japanilaisen Nisshin Maru -valaanpyntialuksen kannella. Kuva: Glenn Lockitch, Sea Shepherd Global.

Tapettu lahtivalas japanilaisen Nisshin Maru -valaanpyyntialuksen kannella. Kuva: Glenn Lockitch, Sea Shepherd Global.

Australia on ollut yksi äänekkäimmistä Japanin harjoittaman, kansainvälisten sopimuksien vastaisen valaanpyynnin vastustajista. Todella korkealle tasolle vastustus yltyi, kun valaansuojelujärjestö Sea Shephed Conservation Societyn     tarkkailualuksen helikopterista kuvattiin japanilaisen Nisshin Maru -valaanpyyntialuksen tappavan lahtivalaan, joka oli pyyntihetkellä Australian perustamalla Antarktiksen valaidensuojelualueella. Erityisen kuohuttavaksi tilanteen teki ajoitus, koska tappohetkellä – 15.1.2017 – Japanin pääministeri Shinzo Abe oli valtiovierailulla Australiassa.

Australian pääministeri Malcolm Turnbull on keskustellut japanilaisen virkaveljensä kanssa valanpyynnistä, mutta vetoomukset tieteellisen tutkimuksen verukkeella harjoitettavan valaiden lahtaamisen lopettamisesta eivät ole tehonneet. Australian ympäristöministeri Josh Frydenberg ilmaisi maansa hallituksen olevan ”syvästi pettynyt” japanilaisten piittaamattomuudesta kansainvälisen oikeuden päätöksistä ja määräyksistä (International Business Times, 16.1.2017; http://www.ibtimes.co.uk/australia-decries-japans-whaling-activities-after-photos-dead-minke-whale-japanese-ship-emerge-1601212

Japanilaiset tiesivät toimivansa laittomasti lahtivalaan pyynnissä, ja siksi tapettu valas peitettiin heti kuvaajien lähestyessä. Kuva: Sea Shepherd Global.

Japanilaiset tiesivät toimivansa laittomasti lahtivalaan pyynnissä, ja siksi tapettu valas peitettiin heti kuvaajien lähestyessä. Kuva: Sea Shepherd Global.

Kaupallinen valaanpyynti on ollut Kansainvälisen valaanpyyntikomission (International Whaling Commission, IWC) päätöksellä kiellettyä vuodesta 1986 lähtien, mutta erityisesti Japani mutta myös esimerkiksi Norja, Islanti ja Venäjä ovat jatkaneet pyyntiä. Japanin pyynti on ollut – ja on edelleen – määrällisesti suurinta. Japani perustelee valaanpyyntiä tieteellisen tutkimuksen tarpeella, jonka avulla voidaan varmistaa valaskantojen kestävä tulevaisuus ja säilyminen. Kansainvälinen oikeusistuin (International Court of Justice, ICJ) määräsi vuonna 2014, ettei Japani saa jatkaa tieteellisyyden kaapuun verhottua valaanpyyntiään.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Japanin valanpyyntilaivasto merelle 2016/2017 -kaudelle. Tiedebasaari 20.11.2016; https://tiedebasaari.com/2016/11/20

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio tyrmää Japanin uudet valaanpyyntisuunnitelmat. Tiedebasaari 14.4.2015; https://tiedebasaari.com/2015/04/14

Japanin valaanpyyntialukset palasivat mukanaan 333 ”tieteelliseen tutkimukseen” tapettua lahtivalasta. Tiedebasaari 26.3.2016; https://tiedebasaari.com/2016/03/26

Japanin valaanpyyntialukset merelle kansainvälisestä vastustuksesta – ja toiminnan laittomuudesta – huolimatta. Tiedebasaari 2.12.2015; https://tiedebasaari.com/2015/12/02

Mainokset