Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Toistaiseksi vaihdettu yli 1.5 miljoonaa valaisinta pääkaupunkiseudulla ja 14 osavaltiossa

LED-katuvaloilla saavutetaan entistä parempi valaistus, ja samalla vähennetään energiankulutusta ja parannetaan ilmanlaatua. Kuva: news24online.com.

LED-katuvaloilla saavutetaan entistä parempi valaistus, ja samalla vähennetään energiankulutusta ja parannetaan ilmanlaatua. Kuva: news24online.com.

Intian pääkaupunki New Delhi on ollut otsikoissa maailman saastuneimpana pääkaupunkina, jossa hengitysilma on paljon vaarallisempaa kuin enemmän huomiota saaneessa Kiinan pääkaupungissa Pekingissä. Ongelmaan pyritään vaikuttamaan muun muassa kieltämällä pahiten ilmaa kuormittavaa teollisuutta sekä ajoittaisilla ja pysyvillä autoliikenteen kielloilla ja rajoituksilla. Kestävän talouden ratkaisuihin kuuluu myös metropolialueen katuvalaistuksen uusiminen energiaa säästävään LED-valaistukseen. Delhin pääkaupunkialueella on vaihdettu 200 000 (intialaisittain ilmaistuna 2 lakh) vanhanaikaista katulamppua moderneihin LED-valaisimiin. Delhin katuvaloprojektin ansiosta on vähennetty sähkönkulutusta vuositasolla 26.5 miljoonalla (intialaisittain ilmaistuna 2.65 crore) kilowattitunnilla, ja tämä puolestaan on vähentänyt energiantuotannon tarvetta 6.6 megawatin verran.  Alentuneen kulutuksen myötä energiantuotannon hiilidioksidipäästöt ilmakehään ovat vähentyneet 22 000 tonnilla. Hiilidioksidin ohella – ja kansalaisten hyvinvoinnin kannalta paljon tärkeämpänäkin – ovat vähentyneet hiukkaspäästöt ilmakehään.

Maailman suurimmaksi katuvalojen vaihto-ohjelmaksi nimetyssä projektissa on tähän mennessä ollut mukana pääkaupunkiseudun lisäksi 14 osavaltiota. Intian energiaministeri Piyush Goyalin mukaan toistaiseksi on vaihdettu noin 1.54 miljoonaa (15.4 lakh) katuvaloa LED-valaisimiin. Vaihdon ansiosta sähköntuotannon tarvetta on vähennetty 50.7 megawatin verran, ja samalla ilmakehään vapautetun hiilidioksidin (CO2) kuormitusta on vähennetty LED-uudistuksen ansiosta 168 000 tonnilla (1.68 lakh) tonnilla vuodessa.

LED-katulamppu. Kuva: economictimes,indiatimes.com.

LED-katulamppu. Kuva: economictimes,indiatimes.com.

Toisessa, tammikuussa 2017 käynnistetyssä vaiheessa Delhin puistoihin ja vastaaviin julkisiin tiloihin asennetaan 75 000 LED-valaisinta vanhanaikaisten lamppujen tilalle.

Energiansäästö on taloudellisesti järkevin tapa huolehtia sähkön saatavuudesta ja samalla huolehtia ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista. Potentiaalia ja tarvetta energianhuollon tehostamiseen on jättivaltiossa valtavasti. Arvion mukaan Intian energiatehokkuuden markkinoilla on tarvetta yli 10 miljardin euron suuruisiin investointeihin, joilla voitaisiin säästää jopa 20 prosenttia välttämättömästä energiankulutuksesta (The Hindu, Business Line, 8.1.2017; http://m.thehindubusinessline.com/news/national/two-lakh-street-lights-replaced-in-south-delhi-municipal-corpn-area/article9466493.ece

Mainokset