Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Edunsaajina noin 1.4 miljoonaa opiskelijaa 114 julkisessa oppilaitoksessa

Filippiiniläisnuorten mahdollisuudet korkeakouluopintoihin paranevat huomattavasti vuoden 2017 alusta lähtien. Kuva: iclipart.com.

Filippiiniläisnuorten mahdollisuudet korkeakouluopintoihin paranevat huomattavasti vuoden 2017 alusta lähtien. Kuva: iclipart.com.

Filippiinien saarivaltion presidentiksi vuonna 2016 valittu Rodrigo Duterte on noussut hyvin kyseenalaiseen maailmanmaineeseen julmalla – vaikka ehkä tavoitteen kannalta tehokkaalla – huumeiden ja huumausaineiden välittäjien ja käyttäjien vastaisella kampanjallaan, jossa tuhansia ihmisiä on surmattu usein hämärissä olosuhteissa niin viranomaisten kuin yksityisten kuolemanpartioiden toimesta. Laajalti ainakin ulkopuolisessa maailmassa negatiivista huomiota Duterte on saanut myös loukkaavilla lausunnoillaan, joissa muun muassa Yhdysvaltain presidentti on saanut kuulla kunniansa. Mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin: Kiitosta uusi presidentti voi odottaa vuoden 2017 alusta voimaan saatetun Filippiinien julkisten yliopistojen opiskelijoiden lukukausimaksujen poistamisen ansiosta. Korkeakouluopintojen maksuttomuus oli yksi Duterten vaalikampanjan lupauksia – ja ehkä ainoita, joita vastaan ei ole esitetty moraalisia epäilyksiä.

Lukukausimaksut voidaan poistaa, koska ensimmäinen Duterten valtakauden valtion budjetti nostaa merkittävästi yhteiskunnan suoraa tukee yliopistoille. Vuoden 2017 budjetissa opetussektorille varataan 544 miljardia Filippiinien pesoa eli noin 10.4 miljardia euroa. Nousua edellisvuoden opetusministeriön budjettiin (433 miljardia pesoa) oli yli 20 prosenttia. Opiskelijoiden elinkustannuksiin, kirjoihin ja muihin menoihin lukukausimaksujen poistaminen ei yllä, mutta lukuisat stipendisäätiöt ja tukijärjestelmät pitävät huolta vähävaraisten filippiiniläisnuorten mahdollisuudesta korkeimpaan opetukseen ja tutkintojen suorittamiseen, valtionhallinnossa vakuutetaan. Muutosta on Filippiineillä kuvattu virstanpylvääksi, jonka ansiosta maan nuoret pääsevät samanlaisiin lähtökohtiin esimerkiksi Suomen, Ruotsin, Norjan ja Saksan nuorten kanssa.

Filippiineillä on kaikkiaan 114 julkisin varoin ylläpidettävää yliopistoa ja vastaavaa korkeinta opetusta antavaa laitosta. Opiskelijoita näissä oppilaitoksissa on kaikkiaan yli 1.4 miljoonaa (Times Higher Education, 10.1.2017; https://www.timeshighereducation.com/news/tuition-fees-abolished-philippines

Mainokset