Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Zhao Zhongxian.

Zhao Zhongxian.

Tu Youyou.

Tu Youyou.

Kiinan suurimpien, ansioituneille tutkijoille myönnettävien palkintojen saajat ovat vuonna 2017 farmakologi Tu Youoyu ja fyysikko Zhao Zhongxian. Palkintojen saajat valitaan jättivaltion hallituksen esityksestä. Zhaon erityisalaa ovat superjohtavuuteen liittyvät tutkimukset. Nyt palkituista tieteentekijöistä Tu lienee kansainvälisesti tunnetumpi, sillä hän on yksi kolmesta vuonna 2015 lääketieteen ja fysiologian Nobel-palkinnolla kruunatusta tutkijasta.

Tu Youyoun tärkein – ja nobelin arvoinen- saavutus on uudenlaisen, malarian hoidossa tehokkaaksi osoittautuneen Artemisinin-lääkityksen kehittäminen. Kotimaassaan Tu  on mainittu ansiokkaaksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen traditioiden jatkajaksi ja kehittäjäksi. Kiinan valtion tiedepalkinnot ovat rahalliselta arvoltaan viisi miljoonaan yuania eli noin 680 000 euroa (China.org.cn, 9.1.2017; http://www.china.org.cn/china/2017-01/09/content_40065129.htm

Mainokset