Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Jo 36 lentoyhtiötä tukee haiden suojelua kieltämällä evärahdit

Haineväkeiton suosio on vähentynyt Kiinassa viime vuosina, mutta jättivaltio on edelleen ylivoimaisesti suurin hainevien kuluttaja. Kuva: esdaw.eu.

Haineväkeiton suosio on vähentynyt Kiinassa viime vuosina, mutta jättivaltio on edelleen ylivoimaisesti suurin hainevien kuluttaja. Kuva: esdaw.eu.

Maailman merien haikalakannat ovat vakavasti heikentyneet, paikoin jopa romahtaneet, liikakalastuksen ja suoranaisen ryöstöpyynnin takia. Erityisen vakavaksi näiden majesteettisten merenelävien pyynnin tekee se, että suuri osa saaliiksi saaduista haikaloista heitetään takaisin mereen heti kun kalojen evät on leikattu talteen. Haikalojen evistä valmistettavaa keittoa pidetään suurena ja arvostettuna – ja kalliina – herkkuna etenkin Kiinassa ja muualla Aasian maissa. Tukeakseen haikalojen ryöstöpyynnin lopettamista ja haiden suojelua monet kansainväliset lentoyhtiöt ovat kieltäneet hainevien kuljetuksen lennoillaan. Ensimmäisenä kiinalaisena lentoyhtiönä rahtikuljetuksiin erikoistunut Air China Cargo -yhtiö ilmoitti tammikuun 2017 alussa lopettaneensa hainevien kuljetukset. Kiina on maailman suurin hainevien ostaja.

Air China Cargon päätös kieltäytyä hainevien kuljetuksista on erityisen suuri myös symbolisesti – onhan Kiina suurin hainevien kuluttaja maailmassa. Kuva: aircargoworld.com.

Air China Cargon päätös kieltäytyä hainevien kuljetuksista on erityisen suuri myös symbolisesti – onhan Kiina suurin hainevien kuluttaja maailmassa. Kuva: aircargoworld.com.

Päätöksellään Air China Cargo liittyi haiden suojelua tukevaan ryhmään, jossa vastaavan kuljetuskiellon on aikaisemmin vahvistanut 36 lentoyhtiötä.

Haineväkeiton valmistukseen pyydettävien evien hinnat ovat nousseet erittäin korkeiksi, mikä on lisännyt liikakalastusta. Hainevien hinnat nousevat satoihin euroihin kilolta, ja arvostetuimpien hailajien rintaevän hinta saattaa nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Haiden suojelu – yhdessä muun luonnon- ja ympäristönsuojelun tehostamisen ja ympäristöasenteiden kehittymisen kanssa on vähentänyt kiinalaisten kiinnostusta luksusruo’aksi miellettävää haineväkeittoa kohtaan. Asennemuutos näkyy myös kulutuksessa, sillä haineväkeiton kulutus on vähentynyt Kiinassa viime vuosina noin 70 prosentilla (AirCargoWorld, 6.1.2017; http://aircargoworld.com/china-air-cargos-trade-in-shark-fins-is-finished-video/

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Hait arvokkaampia elävinä kuin kuolleina. Tiedebasaari 28.6.2011; https://tiedebasaari.com/2011/06/28

Monet aasialaiset lentoyhtiöt kieltäytyvät kuljettamasta haineviä. Tiedebasaari 29.6.2013; https://tiedebasaari.com/2013/06/29

EU täsmentää ja täydentää hainevien pyyntikieltoa. Tiedebasaari 12.6.2013; https://tiedebasaari.com/2013/06/12

 

Mainokset