Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sushikalan kilohinnaksi yli 2 800 euroa, joka on vain noin kolmasosa ennätyksestä

Tammikuun 2017 Tokion kalahuutokaupan suurin ostos, lähes 600 000 euron hintainen sinievätonnikala ostajansa, sushiravintoloitsija Kiyoshi Kimuran ravintolassa. Kuva : Noriko Hayashi, Bloomberg.

Tammikuun 2017 Tokion kalahuutokaupan suurin ostos, lähes 600 000 euron hintainen sinievätonnikala ostajansa, sushiravintoloitsija Kiyoshi Kimuran ravintolassa. Kuva : Noriko Hayashi, Bloomberg.

Japanin uuden vuoden ensimmäisen kalahuutokaupan tarjonnat ja tarjotut hinnat herättävät vuosi vuodelta laajaa kansainvälistäkin mielenkiintoa, eivätkä tammikuun 2017 markkinat olleet poikkeus. Suurimman mielenkiinnon sai – kuten joka vuosi – suurimman sinievätonnikalan hintakilpailu. Vuoden 2017 markkinoiden suurin tonnikala painoi mahtavat 212 kiloa, ja kalan huusi omistamalleen sushi-ravintolaketjulle yrittäjä Kiyoshi Kimura, joka on ostanut suurimmat kalat monena aikaisempanakin vuotena. Viimeisimmän huutokaupan vetonaulan loppuhinnaksi tuli muhkeat 74.2 miljoonaa jeniä eli noin 596 000 euroa. Tämä on kyseisen, Tokion kaupunkialueella Tsukijissa järjestyn kalahuutokaupan historian toiseksi suurin yksittäisen tonnikalan ostos, ja kalan kilohinta kohosi 2 812 euroon. Ennätyskalan – vuonna 2013 saman ostajan hankkiman sinievätonnikalan hinta kohosi peräti 155.4 miljoonaan jeniin, ja kalan kilohinnaksi tuli tällöin noin 7 500 euroa.

Sinievätonnikala (Thunnus maccoyii) on suurikokoinen ja erittäin haluttu etenkin sushi-annoksiin. Suuren suosion ja valtavan kysynnän seurauksena tonnikalan pyynti on riistäytynyt jo vuosien ajan selvästi kalakannan luontaista lisääntymistä suuremmaksi, ja sinievätonnikalan kokonaiskanta on suorastaan romahtanut Tyynellämerellä. Vuonna 2015 Tyynenmeren länsi- ja keskiosien tonnikalakantoja selvittänyt ja lajin tulevaisuutta arvioinut kansainvälinen asiantuntijajoukko (Western and Central Pacific Fisheries Commission; WCPFC) esitti vuosittaisen pyynnin puolittamista lisääntymisiässä olevien tonnikalojen pyynnin puolittamista. Vuonna 2016 tutkijat arvioivat, että Tyynenmeren nykyinen sinievätonnikalan kannan vahvuus on vain 2.6 prosenttia määrästä, joka lajilla olisi meressä jos sinievätonnikalaa ei lainkaan kalastettaisi (Bloomberg, 5.1.2017; https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-05/bluefin-tuna-goes-for-632-000-in-1st-tsukiji-auction-of-17

Kansainvälisesti Tyynenmeren sinievätonnikala on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Tyynenmeren tonnikalan pyyntiä rajoitetaan merkittävästi. Tiedebasaari 6.9.2014; https://tiedebasaari.com/2014/09/06

Mainokset