Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Kaupungeissa yksi kettu 300 asukasta kohti

Englantilaisissa kaupungeissa elää noin 150 000 kettua. Kuva: YouTube, i.ytimg.com.

Englantilaisissa kaupungeissa elää noin 150’000 kettua. Kuva: YouTube, i.ytimg.com.

Kaupungeissa on ihmisten ohella paljon enemmän ja monimuotoisempaa elämää kuin useimmat osaavat kuvitellakaan. Niin lintujen kuin nisäkkäiden lajisto ja yksilömäärät ovat nykytietämyksen mukaan paljon suurempia kuin yleensä oletetaan tai millaisiksi kirjallisuustiedot taajamien luontoa kuvailevat. Yksi viime vuosina paljon julkisuutta saaneista, ”kaupunkeja valloittaneista” luontokappaleista on kettu (Vulpes vulpes), joka on Suomessakin hyvin yleinen kumppani tiiviissäkin taajama-asutuksessa. Englannissa niin kutsuttujen citykettujen yleistyminen on ollut erityisen nopeaa viimeisten parin vuosikymmenen aikana. Tätä nykyä englantilaisissa kaupungeissa on noin 150 000 kettua ‒ keskimäärin yksi kettu jokaista 300 asukasta kohti.

Uusimman ja aikaisemmista jyrkästi poikkeavan arvion englantilaisten citykettujen määristä esitti Brightonin yliopiston tutkija Dawn Scott British Ecological Societyn kokouksessa joulukuussa 2016. Eri puolilla Englantia kaupungeissa asuvien kettujen radiolähetinseurantojen sekä yleisöltä saatujen suorien näköhavaintojen perusteella tutkijat ovat mallintaneet kaupunkikettujen lukumääriä, elinalueiden laajuuksia ja käyttäytymispiirteitä. Laskelman mukaan Englannin kaupungeissa tätä nykyä elävien kettujen kokonaismäärä on jopa viisinkertaistunut edellisiin, 1990-luvulla tehtyihin kannanarvioihin verrattuna.

Kuvaava esimerkki citykettujen yleistymisestä saatiin verrattaessa lajin esiintymistä kaupungeissa, joissa kettua ei tiettävästi tavattu vuonna 2001. Vuonna 2012 kettuja asusti ainakin 90 prosentissa näistä vain vuosikymmen aikaisemmin ”ketuttomiksi” todetuista taajamista.  Kettujen yleistyminen kaupungeissa voi johtua joko aikaisemmin haja-asutusalueella tai metsissä ja vainioilla asuneiden eläinten muutosta kaupunkeihin tai citykettujen erityisen hyvistä lisääntymistuloksista. Molemmilla lienee osuutta kettukantojen hämmästyttävään kasvuun. Yksi syy kettuinvaasiolle voi olla tarkkailun kehittyminen: Jo aikaisemmin on todettu vuosien takaisten kaupunkilinnuston selvitysten aliarvioineen laji- ja yksilömääriä, ja kettujen kohdalla voi olla samoin. Eniten citykettujen määrät ovat lisääntyneet Englannin pohjoisosien kaupungeissa, joissa kettu oli aikaisemmin hyvin harvinainen.

Lontoossa 18 kettua neliökilometrillä

Kettu kuuluu myös Lontoon vakioasukkaisiin, joka voi vierailla jopa pääministerin virka-asunnon Downing Street numero 10 ovella. Kuva: Justin Tallis, AFP, Getty Images.

Kettu kuuluu myös Lontoon vakioasukkaisiin, joka voi vierailla jopa pääministerin virka-asunnon Downing Street numero 10 ovella. Kuva: Justin Tallis, AFP, Getty Images.

Kettuja elää kaikissa kaupungeissa, joissa puutarhat ja puistot tarjoavat hyviä ja turvallisia suoja- ja piilopaikkoja enimmäkseen vain hämärissä liikkuville eläimille. Kaupungeissa ketut löytävät ihmisen jäljiltä ravintoa helpommin kuin metsästämällä luonnossa. Voimakkaita kettukantoja löytyy ainakin maallikon silmin hieman yllättäen myös suurimmista kaupungeista. Scottin esittämien lukujen mukaan ”Englannin kettumaisin kaupunki” on Bournemouth, jossa elää 23 kettua neliökilometriä kohti. Yli kymmenen miljoonan asukkaan pääkaupungissa Lontoossakin on citykettuja hämmästyttävä määrä, 18 yksilöä neliökilometrillä (New Scientist, 4.1.2017; https://www.newscientist.com/article/2116583-there-are-five-times-more-urban-foxes-in-england-than-we-thought/

Mainokset