Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Chinchilla on luonnossa erittäin uhanalainen, ja monissa maissa lajin tarhauskin on tätä nykyä kiellettyä. Kuva: Prijatelji-zivotinja.hr.

Chinchilla on luonnossa erittäin uhanalainen, ja monissa maissa lajin tarhauskin on tätä nykyä kiellettyä. Kuva: Prijatelji-zivotinja.hr.

Kymmenen vuoden siirtymäajan jälkeen Kroatiassa joulukuussa 2006 hyväksytyn lain mukaan turkiseläinten kaupallinen tarhaus on kiellettyä 1.1.2017 lähtien.

Turkistarhaus Kroatiassa on keskittynyt chinchillojen kasvattamiseen. Valtaosa kroatialaisista aikoinaan turkistarhausta harjoittaneista yrittäjistä on luopunut elinkeinostaan jo aikaisemmin, eläinsuojelulain nojalla vuonna 2006 säädetyn kiellon perusteella. Osa yrittäjistä on kuitenkin jatkanut chinchillojen kasvatusta, ja elinkeinon etujärjestöt ja yrittäjät ovat painostaneet Kroatian maatalousministeriötä kumoamaan tarhauskiellon. Kuluttaja- ja eläinsuojelujärjestöjen sekä kansalaisten enemmistön vahva mielipide on kuitenkin koko ajan puoltanut tarhauskiellon voimaan saattamista, ja ministeriö vahvisti turkistarhauksen päättyvän Kroatiassa vuoden 2017 alkuun mennessä.

Chinchilla (Chinchilla lanigera) on pienikokoinen, alun perin eteläamerikkalainen jyrsijä, joka on harvinaistunut ja on kansanvälisesti luokiteltu luonnonvaraisena erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Tarhoissa chinchillaa kasvatetaan yhä eri puolilla maailmaa (Europe Balkan Latest News, 2.1.2017; https://eblnews.com/news/croatia/croatia-bans-breeding-chinchillas-fur-jan-1-50533

Mainokset