Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Saksanhirvet elävät usein monen yksilön laumoissa. Kuva: iclipart.com.

Saksanhirvet elävät usein monen yksilön laumoissa. Kuva: iclipart.com.

Ihmisen erityisominaisuutena pidetään suurikokoisia ja erilaistuneita aivoja, mutta aivojen koon merkitystä eläinmaailmassa on vähän tutkittu. Saksanhirvellä (Cervus elaphus) aivojen koko säätelee ainakin elinikää sekä yksilön elinaikanaan tuottamien jälkeläisten määriä: Mitä suuremmat aivot, sitä vanhemmaksi yksilö elää ja sitä enemmän se saa jälkeläisiä.

Englantilaisen Cambridgen yliopiston Eläintieteen laitoksen tutkijan Corina J. Loganin johdolla Royal Society Open Science -tiedelehden verkkopainoksessa 14.12.2016 ennakkoon julkaistussa tutkimuksessa saksanhirven aivojen koon myönteisen vaikutuksen elinikään ja lisääntymispotentiaaliin todettiin olevan periytyvä ominaisuus: Suuriaivoisten saksanhirvinaaraiden jälkeläisilläkin on keskimääräistä suuremmat aivot. Aivojen koon ja lisääntyvän eliniän tai lisääntymispotentiaalin mekanismi ei tutkimuksessa selvinnyt.

Tämän vaikeasti tutkittavan ja huonosti tunnetun ilmiön aineistona oli poikkeuksellinen, yli 40 vuotta skotlantilaisella Isle of Rum -saarella elävän saksanhirvipolulaation tarkka seuranta. Tutkimusta on tehty säännöllisesti ja keskeytymättä seitsemän saksanhirvisukupolven ajan (Royal Society Open Science, 14.12.2016; http://rsos.royalsocietypublishing.org/content/3/12/160622

Mainokset