Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3.1 tonnia suomuja = 7 500 tapettua uhanalaista eläintä

Muurahaiskävyt ‒ joita on kahdeksan lajia ‒ ovat kaikki uhanalaisia, ja lajiryhmää pidetään maailman eniten salakuljetettuna eläinlajina. Kuva: africa54.news.com.

Muurahaiskävyt ‒ joita on kahdeksan lajia ‒ ovat kaikki uhanalaisia, ja lajiryhmää pidetään maailman eniten salakuljetettuna eläinlajina. Kuva: africa54.news.com.

Laittoman eläinkaupan keskuksena ja suurimpana ostajana tunnettu Kiina on viime vuosina luvannut tiivistää ponnistelujaan rikollisen villieläinkaupan vähentämiseksi, ja monella rintamalla onkin saavutettu tuloksia. Mutta lupauksista ja lisääntyvästä valvonnasta huolimatta maailman väkirikkain maa on jatkuvasti salametsästyksen ja muun rikollisen toiminnan kautta hankittujen villieläinten ja eläintuotteiden määränpää. Uusimpana osoituksena rikollisen toiminnan volyymistä on Shanghaissa tehty takavarikko, jossa tullin haaviin jäi kaikkien aikojen suurin yksittäinen erä muurahaiskäpyjen suomuja. Muurahaiskävyt ovat tiiviin keratiinista muodostuneiden suomujen peittämiä, ison koiran kokoisia nisäkkäitä, joita on kaikkiaan kahdeksan lajia. Muurahaiskäpyjen asuinaluetta ovat Afrikka ja Aasia. Valtaosa rikollisin keinoin hankituista ja maailmankaupassa liikkuvista kokonaisista muurahaiskävyistä ja niiden suomuista on peräisin Afrikasta.

Shanghain satamasa takavarikoitu 3.1 tonnin suomuerä oli pakattu kontteihin, joiden kuljetusmerkinnät kertoivat sisällöksi Nigeriasta Kiinaan kuljetattavaa puutavaraa. Takavarikon yhteydessä pidätetiin kolme henkilöä, joista yksi myönsi osallistuneensa laajaan muurahaiskäpyjen ja niiden suomujen salakuljetukseen Afrikasta Kiinaan vuodesta 2015 lähtien. Shanghain takavarikon suomuerän painon perusteella tämän lastin hankkimiseksi oli tapettu noin 7 500 muurahaiskäpyä.

Muurahaiskäpyjä (engl. pangolin) tapetaan ja pyydystetään elävinä kaupiteltaviksi monista syistä. Tärkein on varmaankin suomujen keratiinin käyttö kiinalaisen perinnelääketieteen rohdosten valmistukseen. Suomujen ”taikavoimien” uskotaan auttavan muun muassa syöpäsairauksien parantamisessa. Kiinan lisäksi ainakin Vietnamissa muurahaiskäpyjen lihasta on tullut suosttu ja kallis ravintoloiden tarjoama erikoisherkku.

Vuosikymmenessä tapettu ainakin miljoona muurahaiskäpyä

Maailman kahdeksan muurahaiskäpylajia ovat kaikki taantuneet viime vuosikymmeninä. Pääosin salametsästyksen ja -pyynnin seurauksena muurahaiskäpyjen kannat ovat paikoin suorastaan romahtaneet etenkin Afrikassa. Kaikki muurahaiskävyt ovat uhanalaisten eläinten kansainvälistä kauppa säätevän CITES-sopimuksen nojalla rauhoitettuja, ja niiden kauppa on kiellettyä (CITES = Convention on Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Eri lajien uhanalaisuuden aste vaihtelee vaarantuneesta välittömän sukupuuttoon kuolemisen uhan alaisiin lajeihin. Muurahaiskäpyjen suojelustatusta ja eläinten ehdottomia vientikieltoja korotettiin viimeksi syyskuussa 2016 Etelä-Afrikan Johannesburgissa pidetyssä CITES-kokouksessa.

Muurahaiskäpyjen alamäen syynä on salametsästys, jonka mittasuhteet ovat hätkähdyttäviä. Tullin ja poliisin tarkastuksissa on saatu ennen Shanghain takavarikkoa kiinni useita suuria eriä. Vuonna 2013 Vietnamissa saatin kiinni kuuden tonnin erä muurahäiskäpyjä ja 1.2 tonnia eläinten suomuja. Kesäkuussa 2016 Hong Kongissa jäi tullin haaviin neljän tonnin muurahaiskäpyerä.

Eniten salakuljetettu eläinlaji

CITES-asiantuntijoiden arvion mukaan viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana salametsästäjät ovat tappaneet ainakin miljoona muurahaiskäpyä. Johannesburgin kokouksen aikaan arvioitiin, että muurahaiskävyt (ja niiden suomut) ovat maailman eniten salakuljetettu eläinlaji ja -ryhmä (Smithsonian Magazine, 28.12.2016; http://www.smithsonianmag.com/smart-news/customs-seizure-shines-spotlight-pangolin-worlds-most-trafficked-animal-180961580

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Kymmeniä vankeustuomioita  enimmillään 13 vuotta  uhanalaisten eläinten salakuljettajille Kiinassa. Tiedebasaari 13.6.2016; https://tiedebasaari.com/2016/06/13

Eläinten salakauppa lisääntyy rajusti Aasiassa. Tiedebasaari 2.6.2013; https://tiedebasaari.wordpress.com/2013/06/02

 

 

 

Mainokset