Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Kaupunkibussin katolle istutettavan puutarhan toimivuus on jo testattu Madridissa. Kuva: Phytokinetic.

Kaupunkibussin katolle istutettavan puutarhan toimivuus on jo testattu Madridissa. Kuva: Phytokinetic.

Espanjan pääkaupunki Madrid on erityisesti vuoden 2016 jälkipuoliskolla joutunut koko maailman silmätikuksi kaupungin ilmanlaatuongelmien takia. Ajoittain Madridin katuilmassa on ollut terveydelle vaarallisia hiukkasia ja pakokaasupäästöjen kemikaaleja yhtä paljon kuin maailman saastuneimmiksi metropoleiksi tiedettävissä Kiinan ja Intian pääkaupungeissa, Pekingissä ja New Delhissä. Joulukuun loppupuoliskolla Madrid joutui rajoittamaan yksityisautoilua, vain jopa tuntien varoitusajalla säädetyillä ajokielloilla. Pitemmän aikavälin ratkaisua Madridin kaupungin hallinto hakee päätöksellä, jolla paikallisliikenteen bussien ja bussipysäkkien katoille istutetaan kasvillisuutta.

Kasvit sitovat saasteita ja melua sekä kosteuttavat ilmaa

Kattopuutarhojen tehtävänä on sitoa kasvussaan ilmakehän hiilidioksidia – vaikuttaen myönteisesti ilmastonmuutoksen hillinnässä – sekä sitomalla ilmassa leijuvia kaasumaisia ja hiukkasepäpuhtauksia.

Yksittäisen bussin tai pysäkkikatoksen kasvi-istutusten hinnaksi madridilaiset ovat laskeneet noin 2 500 euroa. Pehmeä kasvipeite toimii myös melun vaimentajana, ja puutarhoilla on lisäksi varsinkin helteisinä kesäpäivinä myönteinen ilmaa kosteuttava vaikutus. Kattopuutarhat perustetaan tarkoitusta varten suunniteltujen metallikehikkojen varaan, ja kasvien istutusmateriaalit valitaan ajoneuvojen liikkeitä ja äkkijarrutuksia kestäviksi ja sellaisiksi, etteivät vedet valu katoilta.

Bussipuutarhakokeilu alkaa ensin kahdella erittäin vilkkaasti liikennöidyllä bussilinjalla, joiden yhteinen matkustajamäärä nousee jopa 17 miljoonaan matkustajaan vuodessa (The Local.es., 20.12.2016; http://www.thelocal.es/20161222/madrid-wants-to-put-gardens-on-top-of-its-buses

Mainokset