Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Kuuden harvinaisen maametallien oksideja. Gd (gadolinium), Pr (praseodyymi), Ce (cerium), Sm (samarium), Nd (neodyymi), La (lanthaani). Kuva: Peggy Greb, USDA.

Kuuden harvinaisen maametallin oksideja. Gd (gadolinium), Pr (praseodyymi), Ce (cerium), Sm (samarium), Nd (neodyymi), La (lantaani). Kuva: Peggy Greb, USDA.

Maapallon uusiutumattomien ja siksi rajallisten luonnonvarojen hyödyntämisessä käydään jatkuvaa kilpailua paitsi resurssien riittävyyden ja tarjonnan takia myös raaka-aineiden kaupan rajoista. Yksi kilpailluimmista luonnonvarojen ryhmistä ovat niin kutsutut harvinaiset maametallit  17 metallisen alkuaineen ryhmä, jonka tärkeimpiä käyttökohteita ovat elektroniikan ja liikennevälineiden sovellukset. Kokonaisena ryhmänä arvioituna harvinaisten maametallien suurimmat käytetävissä olevat varannot sijaitsevat Kiinassa, joka on myös näiden metallien maailmanmarkkinoilla suurin myyjä jopa reilusti yli 90 prosentin osuudellaan koko alan kaupankäynnistä.

Näiden alkuaineiden kysyntä kasvaa erittäin nopeasti, ja jo nyt on nähtävissä pulaa joidenkin niin kutsuttujen strategisten alkuaineiden tarjonnassa. Kiihtyvä kysyntä niukoilla markkinoilla johtaa lähes väistämättä paitsi kohoaviin hintoihin myös laittomiin liiketoimiin. Myös Kiina on joutunut havaitsemaan harvinaisten maametallien kysynnän varjopuolen, ja jättivaltio onkin pakotettu kiristämään otteitaan luonnonvarojensa hyödyntämisessä.

Laittomia kaivoksia ja yrityksiä suljettu

Kiinan Teollisuus- ja informaatioteknologiaministeriö julkisti uudet ohjeet ja määräykset, joiden perusteella harvinaisten maametallien louhinta sekä näiden alkuaineiden jalostus ja käyttö joutuvat tarkkaan valtiovallan kontrolliin.

Suunnitelmakaudelle 20162020 laaditun ohjeiston mukaan kaikkeen harvinaisiin maametallien louhintaan ja käyttöön tarvitaan viranomaisille esitetty tarkka selvitys.

Perusteita valvonnan kiristämiseen on edellisvuosien kokemusten perusteella. Viisivuotiskaudella 20112015 Kiinan viranomaiset sulkivat 14 näiden metallien louhimiseen perustettua laitonta kaivosta ja lakkauttivat kaikkiaan 28 kaivannaisyrityksen liiketoiminnan. Samaan aikaan jo maankamarasta laittomasti louhittuja maametalleja takavarioitiin 36 000 tonnia (China Today, December 2016).

Harvinaisten maametallien ryhmään kuuluvat alkuaineet ovat: skandium, yttrium, lantaani, cerium, praseodyymi, neodyymi, prometium, samarium, europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, tulium, ytterbium sekä lutetium.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Maailmantalouden jättiläiset kiistelevät harvinaisten maametallein kaupasta. Tiedebasaari 27.8.2012; https://tiedebasaari.com/2012/08/27

Yhdysvalloissa havitellaan kaivosalalle lainsäädönnöllisiä helpotuksia harvinaisten maametallien tuotannon tehostamiseksi. Tiedebasaari 1.9.2012; https://tiedebasaari.com/2012/09/01

 

 

Mainokset