Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Valtaosa markkinoilla olevista tuotteista täyttää jo tulevatkin vaatimukset

Kosmetiikan alan tuotteissa on kymmenittäin erilaisia kemiallisia yhdisteitä, joista osa ‒ kuten lyijyä sisältävät väriaineet ‒ voivat aiheuttaa ongelmia käyttäjille. Kuva: iclipart.com.

Kosmetiikan alan tuotteissa on kymmenittäin erilaisia kemiallisia yhdisteitä, joista osa ‒ kuten lyijyä sisältävät väriaineet ‒ voi aiheuttaa ongelmia käyttäjille. Kuva: iclipart.com.

Epäpuhtautena huulipunassa ja muissa iholle suoraan levitettävissä kosmetiikan tuotteissa kuten luomiväreissä tai shampoossa esiintyvän lyijyn aiheuttamia potentiaalisia terveydellisiä haittoja vähennetään Yhdysvalloissa liittovaltion Elintarvike- ja lääkeviraston (U.S. Food and Drug Administration, FDA) 23.12. 2016 antaman esityksen perusteella. Tavoitteena on, että kosmetiikka-alan valmisteissa lyijypitoisuus saa olla korkeintaan 10 ppm (ppm = parts per million = miljoonasosa) – eli lyijyä saa olla maksimissaan 10 milligrammaa kilossa.

Lyijyä on jokseenkin kaikkialla luonnossa hyvin pieninä pitoisuuksina, eikä täydellistä raskasmetallikieltoa voi asettaa. Altistuminen suurille lyijymäärille on kuitenkin todistettavasti hyvin haitallista varsinkinkin hermosoluille, ja etenkin lasten, raskaana olevien naisten ja herkkien aikuisten on syytä välttää turhaa altistumista. Tunnetuin lyijyn lähde on ollut moottoribensiinin puristuskestävyyttä lisäävät lyijy-yhdisteet, joiden käyttö kuitenkin kiellettiin ympäristö- ja terveyssyistä jo vuosikymmeniä sitten useimmissa teollisuusmaissa. Monissa kehittyvissä maissa lyijybensiiniä on kuitenkin yhä markkinoilla.

Kosmetiikan valmisteisiin lyijyä voi joutua useiden raaka-aineiden välityksellä. Lyijyä on erityisesti monissa väripigmenteissä.

FDA:n asettama 10 ppm:n yläraja katsotaan kompromissiksi eli tasolle joka voidaan varsin helposti saavuttaa mutta jonka alapuolella lyijy ei tavanomaisessa käytössä aiheuta ongelmia. Elintarvike- ja lääkevirastolla ei ole USA:ssa lainsäädännöllistä valtaa määrätä kosmetiikkatuotteen koostumuksesta mutta keskusviraston perusteltua esitystä voidaan pitää valmistajia ja myyjiä ohjaavana normina. Julkaistua ehdotus on 30 vuorokauden ajan kommentoitavissa.

Ehdotettu 10 ppm lyijyraja on terveydellisesti perusteltu, ja valtaosa markkinoilla olevasta kosmetiikasta täyttää jo aikaisempien selvitysten ja toimenpide-ehdotusten jälkeen uudetkin vaatimukset (U.S. Food and Drug Administration, FDA, December 2016; http://www.fda.gov/Cosmetics/GuidanceRegulation/GuidanceDocuments/ucm452623.htm

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Huulipunat ja huulikiillot voivat olla vaarallisten raskasmetallien lähteitä. Tiedebasaari 13.5.2013; https://tiedebasaari.com/2013/05/13

Huulipunan lyijypitoisuudet tarkkailun alaisina Yhdysvalloissa. Tiedebasaari 18.3.2012; https://tiedebasaari.com/2012/03/18

Mainokset