Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Gepardi vaatii elääkseen hyvin paljon tilaa, ja siksi ihmisen aiheuttamat maankäytön muutokset ja lajin luontaisten elinpiirien tuhoamiset ovat romahduttaneet kissapedon kannan. Kuva: Kai Aulio.

Gepardi vaatii elääkseen hyvin paljon tilaa, ja siksi ihmisen aiheuttamat maankäytön muutokset ja lajin luontaisten elinpiirien tuhoamiset ovat romahduttaneet kissapedon kannan. Kuva: Kai Aulio.

Maailman nopein maalla elävä nisäkäs, maantieteellisesti hyvin laajalla alueella tavattava gepardi (Acinonyx jubatus) on harvinaistunut hälyttävän nopeasti viime vuosina, etenkin 2000-luvun aikana. Uusimman arvion mukaan luonnossa elävien gepardien kokonaismäärä on vähentynyt 7 100 yksilöön. Erityisen vakava näiden sirojen kissapetojen asema on Aasiassa, jossa gepardikannat ovat pakoin romahtaneet ja hävinneet täysin. Iranissa on paikallinen, hyvin rajatulla alueella elävä 50 yksilön populaatio, mutta monilta multa seuduilta gepardit ovat hävinnet kokonaan.

Gepardien nopeaa harvinaistumista kuvaa tilanne itäafrikkalaisessa Zimbabwessa, jossa vielä vuonna 1999 oli 1 200 gepardia, mutta 16 vuodessa kissoista on kadonnut 85 prosenttia jättäen nykyisen kannan vahvuudeksi enää 170 yksilöä.

Gepardi vaatii elin- ja saalistusmaikseen erittäin laajoja alueita, ja siksi ihmisen toimet kuten asutuksen, liikenneväylien ja maatilatalouden levittäytyminen ovat kaventaneet ja tuhonneet gepardien luontaisia elinmahdollisuuksia. Lisäksi gepardeja salametsästetään ja pyydetään eksoottiseksi – joskin laittomiksi -lemmikkieläimiksi, joiden salakauppaa on ollut viime vuosina vilkasta.

Uusimman gepardin kannanarvion tehneet Zoological Society of London-, Pantherasekä Wildlife Conservation Society -järjestöjen asiantuntijat julkaisivat hälyttävät tiedot 26.12.2016 Yhdysvaltain tiedeakatemian Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä. Aikaisemmin kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) uhanalaisluokituksessa gepardi oli luokiteltu vaarantuneeksi, mutta uusimman kannanarvion perusteella asiantuntijat pitävät tärkeänä luokitusaseman muutamista astetta vakavammaksi eli uhanalaiseksi (Panthera, 26.12.2016; https://www.panthera.org/cms/sites/default/files/Panthera_PressRelease_SprintingTowardsExtinction.pdf

Mainokset