Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

57-metrinen keinotekoinen kuusi jäi puoleen tavoitteesta

600 000 led-lampun valaistus sytytettiin keinotekoiseen ennätyskorkeaan "kuuseen" Colombossa, Sri Lankan pääkaupungissa jouluaattona 24.12.2016. Kuva: Eranga Jayawardena, AP.

600 000 led-lampun valaistus sytytettiin keinotekoiseen ennätyskorkeaan ”kuuseen” Colombossa, Sri Lankan pääkaupungissa jouluaattona 24.12.2016. Kuva: Eranga Jayawardena, AP.

Sri Lankan saarivaltion pääkaupungissa Colombossa juhlitaan joulua maailman korkeimman – tosin keinotekoisen – joulukuusen kirkkaissa valoissa. Entisellä Ceylon-nimellä tunnettavan tasavallan tavoitteena oli lyödä reippaasti Guinnessin Ennätysten kirjaan vuonna 2015 päässyt korkein kuusi, Kiinan Guangzhoun maakunnassa rakennettu keinotekoinen 55-metrinen ”joulupuu”.

Colomboon oltiin rakentamassa peräti 100 metriä korkeaa keinotekoista joulukuusta, mutta Colombon arkkipiispa, kardinaali Malcolm Ranjith vastusti hanketta luonnehtien ennätysyritystä turhaksi rahan tuhlaukseksi. Päämäärä oli kuitenkin asetettu, ja maan pääministeri Ranil Wickremesinghe neuvotteli arkkipiispan kanssa ja sai hankkeen etenemään.

Colombon tekojoulukuusen mittasuhteet jättävät varjoonsa jopa pääkaupungin pilvenpiirtäjät. Kuva: AFP, via The Star.com.

Colombon tekojoulukuusen mittasuhteet jättävät varjoonsa jopa pääkaupungin pilvenpiirtäjät. Kuva: AFP, via The Star.com.

Kiistan aiheuttaman 10 vuorokauden rakennustöiden viivästyksen takia alkuperäisestä suunnitelmasta piti tinkiä, ja aikaan saatiin ”vain” 57-metrinen joulukuusi. Tämäkin ylittää entisen maailmanennätyksen kahdella metrillä, ja virallisten tarkastusten jälkeen Colombon tekeleen uskotaan pääsevän Guinness Book of Records -kirjaan maailman korkeimpana keinotekoisena joulukuusena.

Colombon jättikuusta valaisee peräti 600 000 värillistä led-lamppua, joiden valot syttyivät parahiksi joulun juhlintaan, jouluaattona 24.12.2016 (The Asian Age, 25.12.2016; http://www.asianage.com/newsmakers/251216/sri-lanka-breaks-tallest-christmas-tree-record.html

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Englantilaispubille joulukuusi tuhannesta tyhjästä lasipullosta. Tiedebasaari 23.12.2016; https://tiedebasaari.com/2016/12/23

Mainokset