Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

NASAn LANDSAT-satelliittikuvat todisteena

Yllätyksellinen lumisade ei tuonut valkeaa joulua Atlas-vuoristoon ja Ain Safran kaupungin asukkaille 19.12.2016 lumisateesta huolimatta, sillä lumi suli vuorokauden kuluessa. Kuva: NASA Earth Observatory, Joshua Stevens.

Yllätyksellinen lumisade ei tuonut valkeaa joulua Atlas-vuoristoon ja Ain Safran kaupungin asukkaille 19.12.2016 lumisateesta huolimatta, sillä lumi suli vuorokauden kuluessa. Kuva: NASA Earth Observatory, Joshua Stevens.

Eteläisen Suomen tuskaillessa pimeää, märkää ja ”mustaa” jouluaikaa Saharan pohjoisosissa satoi kunnollinen lumipeite, jonka Yhdysvaltain avaushallinnon (NASA) satelliitti todisti ja taltioi reaaliajassa 19.12.2016.

Maapallon luonnonvaroja analysoivan LANDSAT 7 -satelliittin Enhanced Thematic Mapper Plus (ETM+) -kameroilla taltioitiin yhtenäinen lumipeite Saharan pohjoisosassa, Algerian ja Marokon valtioiden rajoilla, Atlas-vuoriston ja hiekka-aavikon välimailla. Valkean tunnelman joulun odotukseen sai algerialainen, 35 000 asukkaan Ain Safran kaupunki. Ilo lumipeitteestä jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä lumi suli seuraavana päivänä.

Edellisen kerran tällä alueella oli satanut lunta helmikuussa 1979. Lumi ei ole mitenkään ainutlaatuinen elementti Afrikan luonnossa. Pysyvä lumipeite täydentävine lumisateineen on olennainen osa esimerkiksi maanosan korkeimman vuoren Kilimanjaron huipulla, ja myös Etelä-Afrikan vuorilla on jopa vilkkaita hiihtokeskuksia  (NASA Earth Observatory, 19.12.2016; http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=89302&src=nha

Mainokset