Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Irlannin tasavallassa varmistettiin hallitustasolla, että joulupukin matka sujuu aattoiltana ongelmitta. Kuva: iclipart.com.

Irlannin tasavallassa varmistettiin hallitustasolla, että joulupukin matka sujuu aattoiltana ongelmitta. Kuva: iclipart.com.

Joulupukin legendaarinen ja saavutuksena ilmiömäinen aattoillan ja joulupäivän suoritus – vierailu kaikkien maailman lasten kodeissa – on useimmille ihmisille mysteeri (Tiedebasaari, 24.12.2015), mutta joka tapauksessa joulupukki tarvitsee hyvin konkreettistakin apua urakassaan. Yksi hyvin vähälle huomiolle jäänyt taustatekijä on Petteri Punakuonon johtaman porovaljakon lupa lentää ilmojen halki. Kuten tunnettua, kunkin maan ilmatila on kansallisessa valvonnassa, ja lentoihin tarvitaan lupa. Irlannin tasavallassa joulupukin liikkeisiin osataan varautua asianmukaisesti, ja ilmatilan käyttölupa on käsitelty maan hallituksessa ja parlamentissa.

Asia tuli ajankohtaiseksi, kun lasten etuja edustavan komitean taholta tiedusteltiin, onko lentolupa-asia hoidettu. Parlamentin alahuoneessa (Dáil) asiasta tehtiin kysymys, onko maan hallitus käsitellyt lupa-asiaa. Parlamenttikeskustelu oli tarpeen, sillä julkisuudessa oli esitetty epäilyjä Fianna Fáil -puolueen mahdollisesta vastahangasta hallituksen suurimman puolueen Fine Gaelin tukemaan aloitteeseen joulupukille Irlannin ilmatilan käyttöä säätelevän Irish Aviation Authority Act -lain mukaan myönnettävästä luvasta. Fine Gael -puolueen edustaja Jim Daly kysyi parlamentissa, oliko maan hallitus neuvotellut Fianna Fáilin kanssa, ja saanut vahvistuksen myönteiselle päätökselle – ettei naapuripuolue vain taas kerran työnnä kapuloita rattaisiin ja vesitä sovittuja hankkeita. Varapääministeri (Tánaiste) vahvisti parlamentille, ettei joulupukin lentoluvalle ole mitään esteitä tänä jouluna (RTE News, 15.12.2016; http://www.rte.ie/news/politics/2016/1215/839110-santa-permit-ireland/

Suomessa vastaavaa parlamentaarista käsittelyä ei tarvita, koska joulupukki matkaa pulkan jalakset lumella, eikä tarvittaessa kotimaanlentojen luvansaannissakaan varmasti olisi ongelmia.

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Joulupukin matka kaikkien maailman lasten luo vaatii taikaa ja poikkeuksellista tieteellistä osaamista. Tiedebasaari 24.12.2015; https://tiedebasaari.com/2015/12/24

Mainokset