Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Norjassa kantaa rajoitetaan 47 yksilön sijasta 15 sudella. Suomessa tappokiintiötä kasvatetaan

Suuri osa Norjan susista voi "hengähtää hieman vapaammin" maan halliuksen pyörrettyä päätöksen susien joukkoteurastuksesta. Kuva: assets.rbl.ms, via ecowatch.com.

Suuri osa Norjan susista voi ”hengähtää hieman vapaammin” maan hallituksen pyörrettyä päätöksen susien joukkoteurastuksesta. Kuva: assets.rbl.ms, via ecowatch.com.

Norja on joutunut kiusallisen huomion kohteeksi maan hallituksen vahvistettua syyskuussa 2016, että kuningaskunnan alueella elävissä seitsemässä susilaumassa on liikaa petoja. Susien kokonaismääräksi arvioitiin 65‒68 yksilöä, ja tästä kannasta päätettiin tappaa 47 yksilöä. Varsinkin vuoristoseutujen lammastarhurit ja muut karjankasvattajat iloitsivat päätöksestä, mutta ympäristö- ja luontojärjestöt, luonnontutkijat sekä aktiiviset kansalaiset nostivat melkoisen äläkän ”joukkoteurastuksesta”. Norjan oikeusministerin mukaan suunnitellulle kannan harventamiselle ei ole laillisia perusteita ja 47 yksilön tappaminen olisi liian voimakas toimenpide susien kestävälle hyvinvoinnille. Norjan hallitus joutuikin pyörtämään aikaisemman päätöksensä.

Susi (Canis lupus) on uhanalaiseksi luokiteltu, ja niin Norjan kansallisen kuin Euroopan unionin lainvoimaisten säädösten nojalla rauhoitettu eläin, jota saa tappaa vain erityislupien nojalla.

Ympäristöministeri Vidar Helgesen ilmoitti 20.12.2016, että metsästyslupien määrä alennetaan aiotusta 47 yksilöstä 15 suteen. Susien tehometsästyksen piti alkaa 2.1.2017, ja noin 300 metsästäjää oli jo valmistautunut ennen näkemättömään petojahtiin. Uuden päätöksen mukaisesta 15 metsästettävän suden kiintiöstä kuusi yksilöä on jo tapettu joulunalusviikkoon mennessä (The Local.no, 20.12.2016; http://www.thelocal.no/20161220/norway-reverses-course-on-wolf-slaughter

Suomessa tappokiintiötä kasvatettiin kolmanneksella

Samaan aikaan (22.12.2016) Suomen maa- ja metsätalousministeriö nosti suden suurinta sallittua vuotuista tappokiintiötä poronhoitoalueen ulkopuolella aikaisemmin julkistetussa asetusluonnoksessa ehdotetusta 40 yksilöstä kaikkiaan 53 yksilöön. Ehdottomana rajoituksena kannanhoidollisessa metsästyksessä on, ettei laumojen johtajia eli alfayksilöitä tapeta. Muutos tehtiin Luonnonvarakeskuksen tarkentuneen kanta-arvion mukaisesti, ja päätös kattaa metsästysvuodet 20162018.

Luonnonvarakeskuksen uusimman arvion mukaan Suomessa on 200248 sutta (Maa- ja metsätalousministeriö, 22.12.2106; http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suden-kaatokiintio-poronhoitoalueen-ulkopuolella-on-53-sutta

Aiheesta muualla Tiedebasaarissa:

Norjassa kiistaa susikannan harventamisesta. Tiedebasaari 24.9.2016; https://tiedebasaari.com/2016/09/24

Norjan susikanta lähes kaksinkertaistui 2015–2016. Tiedebasaari 16.8.2016; https://tiedebasaari.com/2016/08/16

Perinnöllisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi Pohjolassa pitäisi olla vähintään 500–1 000 sutta. Tiedebasaari 21.3.2013; https://tiedebasaari.com/2013/03/21

Mainokset